Mesajul ministrului Angel Tîlvăr cu ocazia „Zilelor Limbii Române în Spania”

103

tilvar

În faţa profesorilor care predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în şcoli, în cadrul asociaţiilor sau al bisericilor din Spania care au participat la cursurile de formare „Metode moderne de predare a limbii române ca limbă straină” Zvetlana Preoteasa, director general al „Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a transmis mesajul ministrului delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu ocazia „Zilelor Limbii Române în Spania”. În perioada 27-31 august 2015, în Coslada (Madrid) au loc „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.

„Dragi români, dragi profesori,

Limba română este sâmburele identității noastre. În ea ne regăsim oriunde ne-am afla: la București, la Chișinău și Cernăuți, la Roma sau Madrid. Este gramatica sufletului românesc. Prin ea înțelegem lumea şi viața. Ea este calea pe care cei care ne iubesc ajung să ne cunoască.

Limba română este o creație a spiritului care trebuie admirată prin tezaurul ce şi-a găsit expresie în formele sale. Prin ea a fost redată în cuvinte înțelepciunea şi gândirea românească:  limba colindelor, a doinelor şi cântecelor din bătrâni, limba cronicilor şi letopisețelor.

Limba română este limba unei culturi importante a Europei. Este limba poeziei lui Eminescu, limba filosofiei lui Blaga, a istorie lui lorga şi a multor altor creatori.

Aici, în Spania, trăiește o importantă comunitate românească. O comunitate bogată și diversă. Românii de aici fac ca limba noastră să fie auzită peste tot. Este limba unor oameni care studiază, care cercetează, care conduc afaceri mai mari sau mai mici, care muncesc. Pe toți acești oameni limba română îi face să se recunoască şi să se apropie, să formeze o comunitate.

Chiar dacă unii dintre acești români şi-au întemeiat pe pământ spaniol un cămin, inima lor a rămas românească: ei vor ca și copiii lor să învețe versurile Luceafărului, istoria lui Decebal şi a lui Traian, să aibă în minte imaginea Mănăstirii Argeșului din baladă. Vor să știe tot despre limba, cultura și civilizația românească.

Primele cuvinte ale unei limbi se deprind de la părinți, rolul familiei în insuflarea iubirii pentru identitatea românească este esențial, dar învățarea limbii corecte și mai ales descoperirea literaturii născute în acea limbă sunt posibile doar cu ajutorul cadrelor didactice.

Profesorii şi învățătorii construiesc temelia culturii. Lor le datorăm faptul că limba română, creația literară românească, valorile gândirii românești sunt cunoscute în mod durabil. Acest lucru se întâmplă şi aici în Spania. Astfel de slujitori ai limbii române se regăsesc şi la Madrid, la Zaragoza, Tomelloso, Valencia, Alcalá de Henares, Castellón de la Plana sau Asturia, și în multe alte locuri din regat. Lor aș dori să le mulțumesc pentru toată munca pe care, cu vocație, o depun. Ca profesor ştiu şi eu că tot ce este frumos în această meserie este şi foarte greu.

Îmi exprim regretul că nu mă aflu astăzi alături de Dumneavoastră decât cu inima, aşa cum sunt alături de multi alți români de pretutindeni, care în această zi sărbătoresc Ziua Limbii Române.

Vom fi întotdeauna alături de toți cei care iubesc limba română, de toți românii care doresc să o păstreze în sufletele lor ca limbă vie, limbă a inimii, limbă a simțirii umane şi a legăturii lor cu neamul nostru de pretutindeni.

Toate acestea fac ca Ziua Limbii Române să fie o sărbătoare, deopotrivă, a României şi a românilor de pretutindeni, a celor ce simt româneşte și a celor iremediabil  îndrăgostiți de frumusețea poporului nostru. Bucuria acestei zile trebuie împărtășită între frați şi prieteni. Să ne bucurăm în limba română toți cei care simțim româneşte!”

 Angel Tîlvăr – Ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare