Măsuri economice și sociale de care vom beneficia în anul 2023 în Spania

469

Consiliul Miniștrilor a aporbat la finalul anului 2022 un nou Decret-Lege prin care se adoptă și se prelungesc anumite măsuri pentru a răspunde consecințelor economice și sociale în urma războiului din Ucraina, pentru a face față vulnerabilității sociale și economice și pentru recuperarea economică și socială a insulei La Palma, cu obiectivul de a scade inflația și de a întări măsurile de sprijin ale familiilor și sectoarelor cele mai afectate.

Acest Decret-Lege dă continuitate măsurilor stabilite în Planul Național privind războiul dintre Rusia și Ucraina, aprobat de către Guvern anul trecut în luna martie, cu scopul de a proteja colectivele vulnerabile. În continuare prețurile sunt afectate la nivel general și în special anumite bunuri de bază cum ar fi alimentele, materialele prime și bunurile necesare. Vom expune câteva dintre aceste măsuri și modul în care acestea ne pot beneficia.

Unul dintre principalele obiective este stoparea creșterii prețurilor, în special la energie și alimente. În acest sens, s-a eliminat TVA-ul la produsele proaspete care aveau deja un tip de TVA redus și s-a redus TVA-ul de la zece la sută la cinci la sută la ulei și făinoase, ceea ce a permis reducerea prețului la alimentele de bază și de primă necesitate cum ar fi pâinea, laptele, legumele și fructele. Această reducere a impozitelor se va menține până pe data de 30 iunie sau până când inflația va scădea un 5,5%. Pe de altă parte, se prelungește pe tot parcursul anului 2023 reducerea de TVA la electricitate și impozitul special asupra energiei electrice și se prelungește suspendarea temporală a impozitului asupra valorii de producție de energie electrică.

Se vor menține reducerile privind materialul medical necesar prevenției și diagnosticării COVID-19, atâta timp cât se menține politica de protejare a populației. De exemplu, măștile chirurgicale vor fi impozitate cu 4% TVA în primul semestru al anului 2023. Vaccinurile și testele vor beneficia de 0% TVA.

De asemenea s-a aprobat un nou ajutor economic unic de 200 euro pentru persoanele fizice cu un nivel scăzut de venituri și patrimoniu, indiferent dacă sunt salariați, persoane fizice autorizate sau persoane fără loc de muncă. Acest ajutor va fi acordat persoanelor vulnerabile, putând prezenta solicitarea începând cu data de 15 februarie până la data de 31 martie 2023 pe pagina Sediului electronic al Agenției de Finanțe.

Pot solicita acest ajutor persoanele care au reședința legală și efectivă în Spania de cel puțin un an imediat anterior și în mod neîntrerupt, care realizează o activitate în muncă, pe cont propriu sau ca angajat, cotizând la sistemul de Securitate Socială sau într-un sistem alternativ sau că sunt înscriși ca persoane în căutarea unui loc de muncă la Biroul de Șomaj, indiferent dacă obțin sau nu șomaj, iar veniturile obținute în anul anterior, incluzând veniturile pe care le obțin persoanele care locuiesc cu solicitantul, să fie mai mici de 14.000 euro brut, iar patrimoniul să nu depășească suma de 43.196,40 euro, excluzând locuința.

Există și limite care trebuie luate în considerare pentru obținerea acestui ajutor și anume ca suma veniturilor persoanelor care locuiesc cu beneficiarul ajutorului, în același domiciliu, pe parcursul anului anterior, să fie inferior sumei de 14.000 euro pe an, brut, iar patrimoniul acestora să nu depășească suma de 43.196,40 euro.

Veniturile și patrimoniul se vor stabili ținând cont de persoanele care locuiesc cu beneficiarul la data depunerii solicitării și sunt unite prin căsătorie sau pereche de cel puțin doi ani anteriori, prin relație de familie până la al treilea grad inclusiv (de exemplu: copii, frați, bunici, unchi, nepoți, nurori, cumnați), precum și cei care conviețuiesc cu beneficiarii cu scopul de adopție sau tutelă permanentă.

Așadar se vor lua în considerare veniturile pe care le obțin persoanele menționate anterior și care conviețuiesc cu beneficiarul în același domiciliu și nu se vor avea în vedere veniturile persoanelor care nu au legătură de familie dintre cele menționate anterior cu beneficiarul. Asemenea cazuri pot apărea atunci când beneficiarul locuiește într-o cameră închiriată individual, iar în casă există mai multe persoane care conviețuiesc cu acesta, fără a avea o legătură de rudenie dintre cele menționate.

Relațiile de rudenie care se iau în considerare sunt până la al treilea grad inclusiv, adică copii, părinți, socri, nurori, cumnați, bunici, frați, nepoți, unchi, străbunici și strănepoți. Veniturile și patrimoniul acestora, dacă locuiesc împreună cu beneficiarul, se vor calcula conform dispozițiilor articolului 20, alineatele 1, 4 și 5 din Legea 19/2021, din 20 decembrie, prin care se stabilește Venitul Minim Vital (Ingreso Mínimo Vital), așadar nu se va avea în vedere la patrimoniu valoarea locuinței unde beneficiarul își are domiciliul.

De asemenea, se prelugesc măsurile privind creșterea cu 15% a ajutorului Venitul Minim Vital și al pensiilor non-contributive. De asemenea se prelungește până la 31 decembrie 2023 interdicția de a întrerupe pentru neplată utilitățile de bază – lumină, apă, gaz, a consumatorilor vulnerabili, precum și reducerile aplicate în facturi prin aprobarea abonamentului social.

În privința locuințelor, se prelungește limita de 2% în creșterea prețului chiriei pentru tot anul 2023 și se introduce o prelungire extraordinară a condițiilor contractului de închiriere de până la șase luni. Totodată, se prelungește până la 30 iunie suspendarea procedurilor privind dezocuparea locuințelor pentru persoanele vulnerabile care nu dispun de alternative privind locuința.

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon: 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es

Nota redacției:

Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Intonațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Spania. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în capitala Spaniei.