Mărţişor de acasă… pentru românii din Spania

122

Consecvenţi misiunii asociaţiei noastre, aceea de promovare a meşteşugurilor populare tradiţionale din România şi Republică Modova în vederea conservării particularităţilor româneşti în diversitatea europeană, încercăm cu forţe proprii să ţinem piept unui val din ce în ce mai mare de non-valori care atacă spiritul românului, în special generaţia tânără.

De aceea, majoritatea activităţilor noastre sunt adresate, cu precădere, copiilor şi adolescenţilor din şcoli şi grădiniţe. Şi, cum evenimentul principal în acestă perioadă este sărbătoarea de Dragobete şi Mărţişorul, am debutat în seria evenimentelor de primăvară cu acţiuni de voluntariat prin şcoli şi grădiniţe din Iaşi şi comunele învecinate (Grădiniţa Iris, Şcoala „Otilia Cazimir”, Şcoala din comuna Mânzăteşti), unde le arătăm copiilor cum se realizează un mărţişor şi, în acelaşi timp le explicăm, pe înţelesul lor, despre tradiţia acestui obicei în spaţiul românesc, semnificaţia culorilor mărţişorului arhaic, ce şi cine este Dragobetele, Baba Dochia şi legendele care circulă în popor despre ei.

De asemenea, asociaţia noastră este parteneră în organizarea celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Mărţişorului în Iaşi, din perioadă 25 februarie -1 martie, alături de Muzeul Etnografic al Moldovei, Primăria Municipiului Iaşi, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova şi Asociaţia Alexandru Lăpuşneanu. În cadrul acestui Festival se desfăşoară mai multe evenimente, în special educative, atât cu copiii cât şi cu adulţii. În atelierele de pedagogie muzeală, copiii vin organizat cu profesorii şi educatorii lor, iar etnografi de la Muzeu le explică obiceiurile legate de Dragobete şi Mărţişor, cromatica mărţişorului arhaic, simbolul mărţişorului la români, etc. După partea teoretică, meşterii populari le arată cum se confecţionează un mărţişor tradiţional. Spun asta pentru că fiecare meşter popular, conform meşteşugului său, lucrează mărtişoare ţinând cont de aspectul tradiţional care trebuie să rămână peren. Încadrul acestui Festival, se desfăşoară şi un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti, „Vine, vine primăvara” prezentat de formaţii artistice ale câtorva şcoli cu care asociaţia noastră are încheiat protocol de colaborare (Şcoala Normală „Vasile Lupu”, Şcoala „Otilia Cazimir” şi Şcoala „Titu Maiorescu” din Iaşi)

Tot în luna martie va fi deschisă Ediţia a II-a a Expoziţiei de Mărţişor de la Centrul Cultural Hispano – Român din Coslada – Spania, expoziţie organizată de inimoasa româncă, Ana-Maria Marinescu, de care mă leagă o frumoasă şi valoroasă prietenie şi colaborare. În această expoziţie, vor expune lucrări şapte meşteri şi creatori populari din asociaţia „ART- Meşteşugurile Prutului”. Un alt proiect dedicat zilei de 8 Martie, pe care-l consider foarte important şi a cărui iniţiator şi organizator este tot Ana-Maria Marinescu, este Expoziţia de vestimentaţie croşetată la care participă şi o membră a asociaţiei ART-Meşteşugurile Prutului din Republică Moldova, Violeta Palii, o româncă deosebit de talentată şi creatoare.

De la Iaşi, trimitem tuturor românilor din Spania un mărţişor virtual însoţit de urări de sănătate, putere de muncă, multă iubire şi unitate şi nu uitaţi să vă faceţi timp să vizitaţi împreună cu copiii voştri, expoziţiile organizate în luna martie la Centrul Hiaspano – Român din Coslada. Veţi găsi acolo un colţ de rai din tradiţiile noastre populare, un colţişor de acasă…

Silvia Cozmîncă, preşedinta „Asociaţiei ART – Meşteşugurile Prutului” – Iaşi