Majoritatea românilor nu mai doresc să plece la muncă în străinătate!

50

poza-04102013-a [640x480]

În organizarea PSD Belgia şi a Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European a avut loc joi, 3 octombrie 2013, în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, conferinţa “Migraţia forţei de muncă”. Punctul de plecare al dezbaterii a fost un studiu realizat de Operations Research, care prezintă rezultatele unui sondaj de opinie privind migraţia forţei de muncă, cu accent asupra migraţiei românilor in Uniunea Europeană.

În deschidere, europarlamentarul Ciprian TĂNĂSESCU afirma că avem această dezbatere şi pentru contracararea “declaraţiilor isterice” făcute de anumiţi politicieni britanici şi olandezi privind imigranţii români. “Este un studiu surpriză pentru cei care încearcă să îi denigreze pe români şi să spună că aceştia nu îşi au locul în Europa”, preciza eurodeputatul român.

Majoritatea românilor aflaţi acum în România nu doresc să plece la muncă în străinătate în următoarele 6 luni – 86% din cei chestionaţi exprimă acest lucru. “Acest studiu confirmă datele prezentate acum un an în urma sondajului realizat în rândul tinerilor români din Diaspora. 69% dintre aceştia considerând că întoarcerea în România este o dorinţă şi o posibilitate reală”, adăuga Anda GHIRAN , coordonatoarea TSD Diaspora.

Este interesant faptul că 3 din 4 români cunosc personal pe cineva care este plecat să muncească în străinătate într-o ţară din UE. De subliniat că aproape 50% dintre aceştia sunt plecati de peste 5 ani.

“Îi cunosc bine în Belgia pe compatrioţii noştri care lucrează în construcţii sau menaj, sau care sunt studenţi sau conduc firme de succes în Uniunea Europeană. Sunt oameni extraordinari! Aceştia se implică activ în viaţa comunităţii din ţara de adopţie, creând adevărate punţi între România şi ţările unde ei muncesc şi trăiesc acum”, preciza Dan LUCA, preşedintele PSD Belgia.

„Este nejustificat ca în disputa politicã domesticã, mesajul politicienilor de la extremele arenei politice sã lezeze demnitatea comunitãţii româneşti din Regatul Unit”, adauga Alexandru PETRESCU, preşedintele PSD Anglia, prezent la dezbaterea din Parlamentul European.

Informaţii suplimentare despre PSD Belgia se pot obţine de la

Dan LUCA (dan.luca@psdbruxelles.eu / tel +32 485 62 45 42) / www.psdbelgia.ro