Madrid: Rodrigo Rato a fost arestat în cadrul unei anchete pentru spălare de bani

49

rato

Fostul director al FMI – Rodrigo Rato – , a fost arestat joi în cadrul unei anchete pentru spălare de bani. Potrivit presei, Rodrigo Pato, în vârstă de 65 de ani, a folosit o lege a amnistiei pentru a repatria o parte din averea sa. Rato a răspuns că nu comentează „o afacere personală”. El era deja anchetat pentru diverse infracţiuni în domeniul comercial.

Rodrigo Rato şi alţi 80 de oficiali spanioli sunt acuzaţi de infracţiune faţă de dreptul societăţilor pentru că au cheltuit în total 15 milioane de euro în discoteci, safari şi pentru obiecte de lux folosind carduri bancare oculte emise de Caja Madrid şi Bankia, sustrăgându-se astfel fiscului. Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Din 2009, el a devenit preşedinte al Caja Madrid, care a devenit Bankia în 2010, după fuziunea cu alte şase bănci de economii. Falimentul răsunător al băncii, în 2012, a determinat Spania să ceară ajutor Uniunii Europene pentru sectorul financiar. Mii de clienţi şi-au pierdut economiile, iar cariera lui Rodrigo Rato a intrat în declin.

Potrivit presei spaniole, fostul ministru al Finanţelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de şase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acţiunilor Bankia pe piaţă. „Este o problemă personală şi nu cred că sunt obligat să fac vreo declaraţie”, a declarat Rato, care nu a negat şi nici nu a confirmat dezvăluirea. El este vizat deja în altă anchetă pentru perioada în care a fost preşedintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Agenţia fiscală a anunţat în februarie că anchetează 705 contribuabili suspectaţi că ar fi folosit amnistierea pentru a spăla bani. Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecţi, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor şi capitalurilor (Sepblac), potrivit surselor guvernamentale citate. Întrebat dacă a fost anchetat de către această agenţie, Rato a declarat pentru El Pais că nu a fost notificat că este anchetat de Sepblac.

Actualul ministru de Finanţe, Luis de Guindos, a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spălare de bani. „Am o datorie de confidenţialitate”, a declarat el, adăugând că „singurul lucru pe care-l pot spune este că toate instituţiile statului se vor conforma procedurilor judiciare”. În cazul în care Rato va fi găsit vinovat că a folosit amnistia pentru a spăla bani, probabil că vor apărea întrebări dacă Guvernul a încercat sau nu să acopere faptele, potrivit postului paneuropean.

Rato, care a condus FMI în perioada 2004-2007 şi a fost vicepremier şi ministru al Economiei la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000, face obiectul altei anchete, asupra perioadei în care a fost preşedintele Caja Madrid, care a dat faliment, şi succesoarei ei, Bankia.

Un judecător de instrucţie îi consideră pe Rato şi pe predecesorul său, Miguel Blesa, responsabili de abuzuri în legătură cu carduri bancare de credit. Membri ai Consiliului de Administraţie şi manageri au primit „carduri negre”, cu un plafon lunar, pentru cheltuieli pe care să le folosească în scopuri personale. Aceste carduri nu au fost declarate la Agenţia fiscală, iar sumele cheltuite lunar nu au fost incluse în „salariul” beneficiarilor.

În total, 83 de directori executivi şi membri ai Consiliului de Administraţie au acumulat cheltuieli în valoare 15,5 milioane de euro, constând, între altele, în călătorii, consumaţii în restaurante de lux şi bijuterii. Rato este investigat, de asemenea, pentru modul în care Bankia a fost cotată pe bursa spaniolă, anchetatorii suspectând fraude şi falsificare de documente.