Madrid: Ministrul spaniol de interne pledează pentru menținerea liberei circulații în spațiul european Schengen

26

schengen1

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a pledat marți pentru menținerea liberei circulații în spațiul european Schengen, pus sub presiune de către criza migratorie.

”Schengen face parte din ADN-ul Uniunii Europene. Nu se poate renunța la Schengen”, a declarat ministrul spaniol pentru postul de radio Onda Cero.

Spațiul Schengen, unul dintre acquis-urile cele mai concrete din Uniunea Europeană, intrat în vigoare în martie 1995, este o zonă de liberă circulație unde controalele la frontiere au fost abolite pentru călători, cu excepția unor circumstanțe excepționale. În ultimele luni, însă, mai multe state membre ale UE, confruntate cu un aflux de refugiați uneori incontrolabil, au reintrodus controale provizorii la frontierele lor.

Declarațiile lui Diaz survin la o zi după o reuniune la Amsterdam a miniștrilor de interne din cele 28 de țări membre ale UE, care i-au cerut Comisiei Europene să inițieze o procedură care să prelungească până la doi ani restabilirea controalelor la frontierele interne ale Schengen, limitate în mod normal la șase luni.