Madrid: Împlinirea a 95 de ani de la apariția volumului de poezie „Poemele luminii” și dezvelirea bustului lui Lucian Blaga

49

DSCN0013 [640x480]

 

DSCN0024 [640x480]

 

DSCN0034 [640x480]

Federația Asociațiilor Românești din Spania – FEDROM și Asociația Culturală „Juan Ramón Jiménez y Lucian Blaga” au organizat vineri 28 septembrie, o conferință la sediul FEDROM din Calle Wad Ras nr. 19 – Madrid. În cadrul evenimentului s-a comemorat împlinirea a 95 de ani de la apariția volumului de poezie „Poemele luminii” de Lucian Blaga și s-a dezvelit un bust al poetului realizat de către cunoscutul sculptor și ceramist, Cristian Sergiu Ianza.

Evenimentul face parte din proiectul: „Biblioteca Lucian Blaga din Madrid – Receptacul de sinergii creatoare și culturale românești pe teritoriul spaniol”, proiect finanțat de Departamentul politici pentru românii de pretutindeni.

La conferință au participat invitați din cadrul MAE – Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni: Alina Hagima – Director general DPRRP și Mioara Bogdan – Director DPC, Ilie Bănică din partea Ambasadei României în Spania, directorul Bibliotecii Județene Alba Iulia – Mioara Pop, Ion Bodea din cadrul CJ Alba, Prof. Matei Drîmbărean și Vasile Moga, Pablo Gómez-Tavira din cadrul Departamentului pentru Imigrare Madrid, Luis María Compés Rebato – președinta Asociației Scriitorilor din Madrid (Asociación de Escritores de Madrid), Carmen Hernández-Pinzón – nepoata poetului spaniol Juan Ramón Jiménez laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1956 și mulți alți invitați din comunitatea românească din Madrid, din mediul asociativ și mass-media.

În deschiderea evenimentului, președintele FEDROM – Miguel Fonda Ștefănescu a prezentat aspectele importante ale conferinței, subliniind faptul că Biblioteca Lucian Blaga din Madrid are o mare importanță pentru românii din comunitate, iar comemorarea poetului în cadrul evenimentului organizat, contribuie la păstrarea culturii românești, amintind că: „Alături de Tudor Arghezi, Lucian Blaga este cea mai complexă personalitate poetică din perioada interbelică. Reprezintă un caz singular în literatura română, prin faptul că personalitatea sa poetică este dublată de una filozofică. Ca orice mare scriitor se ridică deasupra curentelor literare, ilustrând bipolaritatea culturală, fiind, deopotrivă, tradiţionalist şi modernist.”

Despre împlinirea a 95 de ani de la apariția volumului de poezie „Poemele luminii” aparținând poetului Lucian Blaga, Mioara Pop – directorul Bibliotecii Lucian Blaga din Alba Iulia, a menționat în discursul său că: „Poemele luminii” este primul volum de versuri aparținând lui Lucian Blaga, apărut în anul 1919 la Biroul de imprimate „Cosînzeana” din Sibiu, volum care s-a bucurat de un succes răsunător. De asemenea, Mioara Pop a amintit și despre faptul că: “În anul 1956 Lucian Blaga a fost propus alături de poetul spaniol Juan Ramón Jiménez pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Autoritățile comuniste nu au sprijinit în niciun fel aceste gesturi, pentru că Blaga era considerat un filosof idealist, iar poeziile lui au fost interzise până la ediția din 1962 îngrijită de George Ivașcu.”

Un alt moment important al conferinței desfășurate în cadrul FEDROM, a fost dezvelirea bustului poetului Lucian Blaga realizat de artistul Cristian Sergiu Ianza. George Vințan, președintele Asociației Culturale „Juan Ramón Jiménez y Lucian Blaga” și Gelu Vlașin, scriitor, vicepreședinte FEDROM, în intervențiile lor, au mulțumit participanților și invitaților pentru contribuția adusă la buna desfășurare a evenimentului.

La final, Alina Hagima – Director general DPRRP, a declarat printre altele: „Ne bucurăm să participăm la astfel de evenimente. Suntem alături de comunitatea românească din Spania și apreciem inițiativa unor astfel de acțiuni, pentru că sunt acțiuni menite să promoveze valorile culturale românești, acțiuni care cresc vizibilitatea României în străinătate și aduc un plus de valoare culturii noastre. Cu siguranță o să participăm și la alte evenimente de acest gen pentru că dorim să existe proiecte viabile pe termen lung care să vină în sprijinul comunităților românești din Spania și din întreaga lume.”

Redacția Occidentul Românesc