Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din Vldemoro împreună cu Asociația „Armonia” au organizat duminică, 23 aprilie, un Concert Coral Pascal, menționează într-un comunicat, biroul de presă al parohiei.
Invitat a fost Corul „Millennium” din Slatina, județul Olt, care s-a aflat într-un periplu cultural în Peninsula Iberică. Condus cu măiestrie de prof. Alexandru Chirilă Stanciu, formația corală a adus în fața publicului român și spaniol un concert de înaltă ținută artistică ce a inclus cântece laice și religioase corale, piese folclorice românești și din repertoriul internațional. Acompaniamentul la pian a fost realizat de către prof. Ion Constantin.
Spectacolul s-a desfășurat în Sala Festivă a Colegiului Nuestra Seňora din Valdemoro, fiind prezentat de Ileana Daniela Moldovan, președinte al Asociației Socio-Culturale „Armonia” din Valdemoro. În holul principal s-a amenajat un colț al satului românesc, fiind expuse obiecte tradiționale și costume populare transilvănene din colecția parohiei și a unor persoane private, apreciate de către vizitatorii spanioli. La jumătatea concertului a fost proiectat un film cu imagini reprezentative din România, realizat cu profesionalism de Javier Vicente Sequeiros. În semn de recunoștință pentru efortul deosebit de a promova valorile muzicii corale în comunitățile românești din Regatul Spaniei, pr. Dorin Sas a înmânat corului (din partea Episcopului Timotei), o Diplomă de Excelență.
Au rostit cuvinte de mulțumire: Guillermo Gross del Rio, primarul municipiului Valdemoro și Maica Superioară, Ana Maria Oliva, director al Colegiului Nuestra Seňora din Valdemoro. Au fost prezenți de asemenea, și alți reprezentanți ai autorităților locale, nelipsiți la acest gen de manifestări organizate de comunitatea românească. Cei prezenți au trăit veritabile momente de înălțare sufletească, vibrând lăuntric pe fondul armoniilor sacre, într-o atmosferă sărbătorească de excepție. Seara s-a încheiat cu vizitarea bisericii interioare a așezământului, unde membrii corului au intonat Troparul Învierii.
Mesageri ai unei tradiții muzicale solide, coriștii din Slatina au susținut cu multă dăruire recitaluri pentru românii din Barcelona, Torrejόn de Ardoz și Parla, în următoarea perioadă fiind prevăzute concerte în Parohiile „Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo și „Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur” din Villa Real.
În decembrie 2000, profesorul de muzică Alexandru-Chirilă Stanciu a fondat Corul mixt „Millennium”. Începând cu anul 2005, membrii corului înființează Asociatia Cultural – Corală „Millennium”. Corul este format din profesori, învățători, educatori și funcționari, toți cântăreți amatori. Încă de la înființare, corul a prezentat numeroase concerte în orașul Slatina, în alte localități din județul Olt și în multe localități din întreaga țară (Craiova, Lugoj, Pitești, Curtea de Argeș, Sibiu, Focșani, București, Braila, Câmpulung Moldovenesc, precum și în multe mânăstiri din Moldova, Bucovina). Asociația „Millennium” a organizat în 2006 prima ediție a Festivalului Coral Internațional „Gh.Cucu”. În luna mai 2012, corul a participat la Festivalul Coral Internațional de la Sparta, Grecia, iar în luna iulie la Festivalul Internațional de Muzică Corală din Montecatini Terme, Italia.
În iulie 2013 a participat la Ediția a 8-a a Festivalului și Concursului Coral Internațional „Johannes Brahms” de la Wernigerode, Germania, unde a obținut două Diplome de Bronz. A mai concertat la Edipsos, Grecia în 2014. A participat în 2015 la Festivalul Coral Internațional de la Paris, unde a avut o evoluție excelentă. A colaborat și a susținut concerte vocal simfonice la Slatina, cu artiști lirici de la Filarmonica „Oltenia” și cu Orchestra Operei Române din Craiova. În anul 2016 a concertat în Italia la mai multe parohii ortodoxe române, unde a primit înalte aprecieri de la oficialitațile localitaților respective și de la auditoriul prezent în sală.
Maestrul Alexandru-Chirilă Stanciu este absolvent al Conservatorului de Muzică din București, promoția 1974. A funcționat în învățământ până în anul 2008 când a ieșit la pensie (A fost profesor de muzică la mai multe școli din municipiul Slatina. Între 1990-1994 a fost inspector școlar de specialitate și apoi director al Școlii de Muzică „Dinu Lipatti” din localitate, după care, o perioadă scurtă de timp a fost și director adjunct al C.N.V.”N.Titulescu”-Slatina). A înființat mai multe coruri în Slatina și în județul Olt: „Camerata”, „Voces Domini”, Corul Liceului Pedagogic, Corul Căminului Cultural din comuna Izvoarele, Corul Uzinei de Aluminiu, coruri școlare și nu în ultimul rând, Corul mixt „Milennium”. În calitate de compozitor a scris cântece pentru copii și elevi și a realizat câteva prelucrări folclorice pentru cor mixt. A câștigat două premii de compoziție la nivel republican. În calitate de muzicolog, după ce a făcut cercetări timp de peste 40 de ani, despre activitatea artistică din Slatina și județele Olt și fostul județ Romanați, a reușit să tipărească, împreună cu soțis sa, Emilia,17 cărți, majoritatea editate personal.