Madrid: Concert extraordinar la Palatul Regal – 150 de ani de la Fondarea Casei Regale și a Statului român modern

Cuarteto Enesco [640x480]

La 150 de ani de la sosirea lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866 și în preajma Zilei Regalității, Ambasada României în Regatul Spaniei împreună cu reprezentanța Institutului Cultural Român la Madrid marchează acest moment istoric printr-un concert extraordinar susținut de Cvartetul Enesco, la Palatul Regal din Madrid. Aniversare este dublată de celebrarea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei.

Pe 13 mai, apreciatul Cvartet Enesco, numit de presa de specialitate spaniolă ca fiind „unul din cele mai semnificative din panorama muzicală actuală”, format din Constantin Bogdănaş, Florin Szigeti – vioară, Vladimir Mendelssohn – violă, Dorel Fodoreanu – violoncel, va prezenta în Sala Coloanelor de la Palatul Regal un program care include compoziții de George Enescu, Ludwig Van Beethoven, Erwin Schulhoff și Joaquín Turina.

Palatul Regal din Madrid

Reşedinţa oficialǎ a Regelui Spaniei, Palatul Regal este un monument emblematic și unul din obiectivele turistice cele mai admirate din capitala Spaniei, fiind cel mai mare palat regal din Europa Occidentală.

Relațiile strânse dintre Casa Regală a Spaniei și cea a României imprimă acestui spațiu o valoare simbolică cu ocazia marcării celor 150 de ani Fondarea Casei Regale române și a Statului român modern.

Evenimentul organizat în acest context se bucură de sprijinul Fundației Patrimoniului Național, organism public spaniol ce gestionează bunurile statului spaniol provenite din moștenirea Coroanei, care include, printre altele, imobile de o valoare istorică-artistică excepțională, 7 palate regale și 9 mănăstiri, găzduind peste 154.000 obiecte de patrimoniu din toate domeniile.

Cvartetul Enesco

Calităţile muzicale ale Cvartetului, fondat în 1979, au prilejuit numeroase colaborări cu personalităţi muzicale precum Mstislav Rostropovich, Jean-Pierre Rampal, Patrice Fontarosa, Olivier Charlier, Louis Claret, Jean-Philippe Collard şi recitaluri susţinute pe scene reprezentative de pe glob: Salle Gaveau, Salle Pleyel şi Théâtre des Champs Elysées din Paris, în Madrid la Palacio Real, Teatro Real şi Auditorio Nacional, Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra, Librăria Congresului din Washinghton, printre altele.

Din prodigioasa sa discografie se remarcă albumele realizate la casele de discuri Arion, Forlane, Rem din Franţa, Claves din Spania, Novalis din Elveţia, CPO din Germania. Albumul „Franck et Chausson”, înregistrat împreună cu pianistul Gabriel Tacchino, a obţinut Diapason d’Or, iar pentru discul alcătuit din trei cvartete de muzică contemporană franceză ale compozitorilor Nigg, Hersant şi Philippot i-a fost decernat Le Grand Prix de l’Académie Française du Disque.

În 2011 au fost invitaţi la Palatul Regal din Madrid să cânte pe cvartetul de instrumente Stradivarius – unic în lume – care aparţine Casei Regale Spaniole, în onoarea lutierului francez Vatelot, cu ocazia celebrării a douăzeci de ani de la restaurarea acestora.