Livia Velnic: Munca la negru în Spania
Cea mai recentă statistică despre banii proveniți din venituri câștigate din munca la negru la nivel european arată o situație îngrijorătoare:
– Bulgaria este pe primul loc cu 31,2%
– România: 28,4%
– Polonia:23,8%
– Grecia: 23,6%
– Italia: 21,1%
– Portugalia: 19%
– Spania: 18,6%.
Criza economică a adus o o scădere drastică a locurilor de muncă și o creștere a joburilor la domiciliu sau fără contract de muncă.
Știați că?
– infracțiunile laborale de nivel redus implică amenzi între 60 și 625 de euro. Cele grave au drept consecință amenzi de la 626 la 6.250 de euro, iar în cele din urmă pentru cele mai grave trebuie achitată o amendă de la 6.251 la 187.515 euro;
– firmele care nu concep angajatului un contract de muncă vor trebui ulterior să achite acestuia sumele incorecte;
– cel surprins muncind la negru ar putea pierde temporal dreptul la pensie sau șomaj;
– angajatorii surprinși având muncitori ilegali ar putea pierde dreptul de a mai face angajări. Iar în cazul angajatorilor români, aceștia ar putea fi trimiși înapoi în țara de origine;
– angajatorul prins cu muncitori străini ilegali va plăti o amendă de 10.000 de euro de angajator
– în plus dacă o firmă are mai mult de cinci angajați fără contracte de muncă, șefii companiei ar putea face șase ani de închisoare.
Majoritatea celor ce trăiesc în Spania au lucrat sau lucrează la negru cel puțin o dată în viață. Situația devine tot mai gravă pe măsură ce tot mai multă lume acceptă a munci fără o asigurare de sănătate sau fără dreptul la o pensie. Acești oameni muncesc, încasează, economisesc și încearcă pe cât posibil să nu se îmbolnăvească. În privința pensiei încearcă să nu se preocupe gândind că oricum situația mai dificilă în care se află actual Spania poate să nu le asigure dreptul la pensie într-o zi.
Astăzi nivelul de șomaj în Spania este aproximativ 26%, cu 6 milioane de șomeri și se estimează că 8% din Produsul Intern Brut al țării provine din fraude de muncă.
Ce trebuie să facem când sunt iregularități în contractul de muncă?
Munca cu ziua, contract pe jumătate de normă, dar muncind ca la o normă întreagă, munca la domiciliu nedeclarată cred că ne sunt cunoscute tuturor.
Putem denunța orice iregularitate de la locul de muncă, precum cele relaționate cu siguranța muncii, orele extra nespecificate în contract, abuz laboral, întârzierea plăților, dar mai ales munca la negru!
Articol integral, aici:
https://www.migreat.es/ro/rom%C3%A2ni/madrid/munc%C4%83/munca-negru-in-spania-h13409