Livia Velnic: La cumpărături de Black Friday în Spania

10

black-friday-2015-espana-toro

Black Friday a apărut inițial în Statele Unite ale Americii ca o tradiție comercială ce dă startul cumpărăturilor pentru Sărbătorile de Iarnă. Anul acesta, ca în fiecare an, Black Friday se sărbătorește în ultima zi de vineri din luna noiembrie, adica pe 27.

Spania a preluat tradiția de puțini ani, dar a fost slab înțelenită pe teritoriul spaniol. Anul acesta se așteaptă însă la o primire mai călduroasă încărcată de reduceri și magazine pline de cumpărători.

De ce se numește Black Friday?

Făcând o excepție de la regulă, spaniolii au ales de această dată să nu traducă numele sărbătorii, pentru că ar putea avea alte semnificații: vinerea neagră. Americanii i-au dat acest nume pentru a face referire la faptul că, casele de marcat trec în această zi de la numerele roșii la numerele negre.

Când a ajuns Black Friday în Spania?

Deși ia forma unui clișeu Black Friday este adoptat în decursul zilei de 27 noiembrie de majoritatea magazinelor, însă marile lanțuri comerciale vor extinde această zi a reducerilor pe întreg week-end-ul. Americanii au adăugat la Black Friday, Ziua de Cybermonday, în care se așteaptă mari reduceri în magazinele de electronice. În Spania s-a adoptat acest tipar și astfel se urmărește un week-end de reduceri în magazine de profil precum El Corte Inglés, Decathlon sau Media Markt.

Cum sunt ofertele de Black Friday?

Black Friday nu este totuși o zi a reducerilor ca oricare alta. Majoritatea afacerilor nu oferă reduceri la toate produsele, ci doar la unele în concret. O excepție va face Zara și trustul Inditex. Mai apoi în cazul magazinelor online a prinde o bună ofertă devine dificil, pentru că ofertele nu sunt stabile, schimbându-se de-a lungul zilei. De exemplu, Amazon va adăuga alte 25 de noi produse la reducere la fiecare oră, timp de 12 ore.

Atenție la Anexe! Mai bine zis, atenție la ofertele ce pun condiții în momentul achiziționării unui produs. Articol integral, aici