Lista țărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSU) a aprobat noua listă galbenă a României care va intra în vigoare de miercuri, 7 octombrie 2020 – ora 0:00.

În conformitate cu Hotărârea 47 / 5.10.2020 a CNSU, persoanele care vin din țările care se află pe lista galbenă vor intră în auto-izolare pentru 14 zile. Dacă acestea solicită să facă un test COVID în ziua a opta după carantinare și acesta iese negativ, perioada de carantinare se reduce la 10 zile și pot pleca liber unde doresc.

Cetățenii care vin din țările aflate pe lista galbenă și vor să stea doar 3 zile (72 ore) în România, o pot face fără carantinare doar cu prezentarea unui certificat că în ultimele 48 ore înainte de a intra pe teritoriul României au făcut un test COVID care a ieșit negativ.

Lista galbenă conține următoarele țări europene: Andorra, Muntenegru, Spania, Cehia, Moldova, Franța, Olanda, Gibraltar, Belgia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Luxemburg, Danemarca, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Austria și Georgia.

Spania se regăsește cu toate regiunile pe această listă! Așadar, pentru persoanele care sosesc din Spania în România se instituie măsura carantinei, începând cu data de 07.10.2020, cu excepția celor care rămân pe teritoriul României pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Persoanele care sosesc în România din Spania și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Zborurile comerciale directe dintre România și Spania nu se suspendă! Cu toate acestea, dacă planificați să călătoriți între cele două țări, autoritățile române din Spania vă recomandă să consultați frecvent starea zborului dvs. pe paginile web ale companiilor aeriene cu care veți călători, pentru a preîntâmpina eventuale modificări.

Din afara Europei, printre țările aflate pe lista galbenă se află Israel, Palestina, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Toate celelalte țări care nu sunt menționate în tabelul de mai jos sunt automat pe lista verde (intrare fără restricții).

Cei care vin dintr-o țară „verde” în tranzit printr-o țară „galbenă” (fie aeroportuar, fie feroviar, fie rutier) nu vor intra în carantină dacă demonstrază că au fost doar în tranzit. Cei care vin dintr-o țară galbenă pentru a evita izolarea, trebuie să stea 14 zile într-o țară verde înainte de a veni în România. De exemplu, dacă vii din Danemarca, trebuie să stai 14 zile în Germania înainte de reveni în România.

Lista completă o puteți consulta aici.

Hotărârea nu menționează ce se întâmplă cu zborurile directe dintre România și aceste țări dacă vor fi sau nu interzise. De remarcat că există țări care erau pe vechea lista galbenă și a căror zboruri au fost interzise (cum ar fi Malta), dar nu se face referire dacă vor fi sau nu reluate. Dar legea stării de alertă menționează clar că zborurile spre țările galbene trebuie interzise, iar ultima dată când a fost actualizată lista (pe 29 august), hotărârea CNSU a menționat expres că zborurile sunt interzise cu excepția Spaniei.