Limbă, cultură şi civilizaţie românească în şcolile belgiene

PSD Belgia solicită Guvernului României extinderea cursurilor de cultură şi civilizaţie românescă şi în Flandra

Carta de Parteneriat „Limbă şi cultură de origine”, semnată în februarie 2008 între Guvernul Comunităţii Franceze din Belgia şi Guvernul României, dă posibilitatea predării cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în şcolile belgiene, în unităţi de învăţământ patronate şi subvenţionate de Comunitatea Franceză, la nivelurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Obiectivul principal al cursului ţinteşte favorizarea contactului cu limba şi civilizaţia româneascã, exersarea şi îmbunatãţirea comunicãrii în limba maternã, pãstrarea legaturilor afective cu România. Pentru a participa la acest program, şcolile trebuie să adreseze o cerere Direcţiei Generale pentru Învăţământ Obligatoriu, strada Lavallée, nr. 1, 1080 Bruxelles. Lansăm o invitaţie pentru părinţii români din Belgia de a-şi încuraja copiii să urmeze Cursul de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Luna martie este foarte importantã pentru derularea cursului deoarece se hotărăsc în această perioadă paşii pentru anul şcolar viitor”, precizeazã Mariana POLATOS, membră a Biroului Executiv PSD Belgia. Părinţii pot întreba la şcoală dacă există un curs similar de limba română. “În caz contrar se poate obţine un asemenea curs, printr-o scrisoare, cerere scrisã, adresatã direcţiunii şcolii respective”, adaugă Polatos.

Proiectul se derulează şi în Italia şi Spania, dar în Belgia există o problemă care afectează comunitatea românilor din această ţară. Carta de Parteneriat a fost semnată doar cu Ministerul Comunităţii Franceze, deci pentru învăţământul în sistemul flamand nu se aplică. „Programul nu este generalizat la nivelul regiunii Flandra şi este păcat. Solicităm Guvernului României finalizarea demersurilor cu autorităţile flamande astfel încât programa să fie accesibilă tuturor copiilor cu părinţi vorbitori de limba română care trăiesc în Belgia. PSD Belgia sprijină implementarea programului şi va face eforturi pemanente pentru mediatizarea programului în cadrul comunităţii din această ţară”, accentueazã Dan LUCA, Vicepreşedinte PSD Diaspora.

Informaţii suplimentare despre PSD Belgia se pot obţine de la Dan LUCA (dan.luca@psdbruxelles.eu / tel 00 32/ 485 62 45 42)

www.psdbruxelles.eu