Libertatea presei, un pilon fundamental al democrației
Libertatea presei este adesea amenințată în diferite țări din întreaga lume. Guvernele sau alte organizații pot utiliza diferite tactici pentru a cenzura sau a limita libertatea presei, precum restricționarea accesului la informații, intimidarea jurnaliștilor, detenția sau persecutarea acestora, sau chiar utilizarea violenței fizice. Aceste tactici pot avea un efect negativ asupra democrației și asupra capacitații societății de a funcționa în mod deschis și transparent.
Într-o societate democratică, jurnaliștii au un rol esențial în a furniza cetățenilor informații obiective, analize critice și opinii libere, respectând normele etice și profesionale în ceea ce privește obiectivitatea și acuratețea informațiilor, iar guvernul și alte instituții ale statului nu ar trebui să interfereze în libertatea presei și în dreptul jurnaliștilor de a-și face munca.
Libertatea presei este un principiu fundamental al democrației și reprezintă dreptul jurnaliștilor de a-și exercita profesia fără cenzură sau restricții din partea guvernului sau a altor organizații sau persoane. Aceasta include dreptul de a cerceta, a obține și a publica informații, de a-și exprima opinia și de a critica instituțiile și personalitățile publice, fără a fi supuși intimidării, amenințărilor sau represiunii.
În context, libertatea presei este esențială pentru o societate liberă și deschisă, deoarece permite dezbaterea publică, informarea cetățenilor și responsabilizarea instituțiilor și autorităților. Prin intermediul presei, cetățenii pot fi informați cu privire la problemele publice și pot fi implicați în procesul decizional.
De asemenea, presa poate expune abuzuri, corupție sau alte activități ilegale și poate contribui la combaterea acestora pentru că PRESA este un pilon fundamental al democrației, care trebuie protejată și promovată în întreaga lume.
A consemnat: Kasandra Kalmann Năsăudean (Regatul Spaniei)
Foto: freepik.com
Nota Redacției:
Kasandra Kalmann Năsăudean a fost unul dintre redactorii primului post de radio în limba română, RadioUniplus92-FM (Millennium) din Santa Susana (CA), mulți ani editor la prestigiosul ziar Gândacul de Colorado (Denver) și redactor-șef la Radio Diaspora Online – Chicago, Statele Unite ale Americii. Licențiată în Informatică de gestiune (Felix C-256) și Științele Comunicării (Investigații), Kasandra înființează în anul 2010 ziarul Occidentul Românesc dedicat tuturor românilor din Peninsula Iberică și de pretutindeni, publicație de limbă română, care apare lună de lună, fără întrerupere, în format print și online, de peste 12 ani. A scris pentru numeroase reviste și ziare în limba română din străinătate și din România, iar în Spania a fost redactor-șef la primul ziar în limba română din Peninsula Iberică, Român în Lume, a colaborat cu revista Origini și ziarul Noi în Spania din Madrid. Este autor a volumului bilingv Destine distruse de comuniști (Coautori: Michael Harrison Cronkite și Cristian Ioanovics Guitars), coautor la volumul The Mists of Time (Din negura vremii) publicat în 2011 (LA, Pars Books & Publishing) și în alte cinci documentare dramatice aflate în investigație jurnalistică, alături de Michael Harrison Cronkite, șef de lucrări.