„Las Fiestas del Pilar” din Zaragoza și alte … curiozități fascinante despre Spania

1-640x480

Când spunem climă blândă, fiestas şi festivaluri pline de culoare sau flamenco, ne gândim la … Spania, desigur! Şi pentru că sunt multe lucruri fascinante de aflat despre această ţară, am adunat câteva dintre ele pentru dumneavoastră, cititorii publicației în limba română, Occidentul Românesc.

– Numele ţării provine din cuvântul punic „span”, din care a derivat latinescul „Hispania” ce înseamnă tărâmul iepurilor, animale care se găsesc din abundenţă aici. Unele monede din perioada Imperiului Roman vedeau personificarea Hispaniei ca o femeie aşezată, cu un iepure la picioarele ei.

– Spania este ţara cu cel mai mare număr de baruri, cafenele şi restaurante din Uniunea Europeană: 344.426! Există un bar la 132 de persoane, în timp ce România are un bar la 1.295 de persoane.

– Zâna măseluță nu este recunoscută în Spania şi nici nu ar avea de ce. Spaniolii se mândresc cu un personaj mult mai simpatic: Ratoncito Pérez, șoricelul măseluță!

– Aţi încercat tapas? Numele acestor gustări servite între mesele principale provine din „tapa” care înseamnă „capac” sau „acoperiș”. Se spune că, în Spania de altă dată, paharele erau acoperite de o bucată de pâine pentru a împiedica accesul muştelor. În timp, a devenit un obicei ca paharele să fie acoperite de câte o … gustare.

– La mulţi ani, Spania! Pe 12 octombrie, spaniolii sărbătoresc Ziua Hispanităţii, ziua în care Columb a descoperit America, iar cultura lor a ajuns peste ocean. În aceeaşi perioadă, are loc unul dintre cele mai grandioase festivaluri din această ţară: „Las Fiestas del Pilar”, în Zaragoza. Sărbătoarea începe cu o săptămână înaintea Zilei Naţionale, timp în care, în faţa catedralei din centrul oraşului, este contruită o piramidă din flori, ce poate atinge şi 15 metri înălţime.

Autor: Ilinca Fodor – Redactor OR

Material publicat în ediția tipărită OR / Octombrie 2016.