Lansarea Programului caritabil „In memoriam LIVIA IACOB”

La editia a IX-a a „Zilelor HESPERUS” care s-a desfasurat in perioada 25 – 27 mai 2011 la Muzeul National al Satului – in „Ziua HESPERUS dedicata traditiilor” (moderator, scriitorul si compozitorul MARIN VOICAN GHIOROIU ), a fost lansat Programul caritabil „In memoriam LIVIA IACOB” (de sprijin pentru elevii, profesorii, artistii, jurnalistii si sportivii afectati de cancer). Profesoara de matematica LIVIA IACOB a decedat pe data 16 aprilie 2006, la catva timp dupa o operatie de cancer la san, de Pastele Catolic (Livia era catolica) si se spune ca cine paraseste lumea de Pasti, ajunge in ceruri.

La lansarea acestui program au participat: actrita CRISTINA DELEANU ( citind un fragment din cartea mea „Spre o vara indiana pe I – 80. JURNAL AMERICAN”, carte publicata ca sponsorizare a Editurii Fundatiei PAUL POLIDOR si care are o dedicatie trista: „In memoria profesoarei de matematica LIVIA IACOB” ), LUMINITA BALTARETU (intreprinzator ce a cunoscut-o pe Livia, a vorbit despre ea si a promis ca va fi alaturi de noi atunci cand compania „AVON” / reprezentata de DENISA MIHAI / va sprijini financiar – impreuna cu alti sponsori – organizarea unui CONCERT CARITABIL „In memoriam LIVIA IACOB”, Grupul folk „ATLANTIS” (din care fac parte DAN SMEDESCU, OANA STANCIU si ARMIN SHIR MOHAMMADI, ultimii doi inca studenti la Universitatea Romano Americana ) si muzicianul PAUL POLIDOR , care a incheiat manifestarea cu un concert „In memoriam LIVIA IACOB”.

Au trimis mesaje de solidaritate din S.U.A. : CLAUDIA MOSCOVICI, Romanian – American novelist and art / literary critic si ADRIAN G. SAHLEAN (traducator al lui MIHAI EMINESCU in limba engleza), iar din SPANIA un mesaj de solidaritate emotionant a fost trimis de catre KASANDRA K. NASAUDEAN, Redactor sef al publicatiei in limba romana „Occidentul Romanesc”. Din partea fostilor elevi ai Liviei, exista undeva un comentariu postat de MIHNEA CAMPEANU, un omagiu impresionant adus dascalului ce a stiut sa insufle elevilor dragostea pentru o materie arida: matematica. Ma simt acum, cand scriu acest comunicat de presa chiar pe 1 Iunie (ziua de nastere a Liviei, ce nu implinise inca 51 de ani) ca pe un tarm de Atlantic, intinzand spre celalalt mal al oceanului un trandafir. Nu pot decat sa inchei intr-un fel atipic, cu un videoclip postat pe „You tube”, care are o muzica trista si frumoasa si in care ultima imagine este un trandafir…

Ioan Iacob

Presedintele Fundatiei culturale „HESPERUS”

Director pentru Relatii Internationale al CLUBULUI PRESEI TRANSATLANTICE