Joe Biden a devenit, oficial, președintele SUA – Începe o nouă eră în America

263

Preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, a fost învestit în funcţie în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Washington DC în condiţii deosebite, impuse de violenţele recente de la Capitoliu. Ceremonia, pentru care au fost luate măsuri speciale de securitate, s-a derulat cu o participare restrânsă a publicului, determinată de restricţiile impuse de pandemie.

La ceremonie au participat foștii președinți democrați Bill Clinton și Barack Obama dar și republicanul George W. Bush.

Lady Gaga a fost cea care a cântat imnul Statelor Unite, după care jurământul de vicepreședinte a fost rostit de Kamala Harris, prima femeie care ajunge în această funcție. După momentul oficial, Jennifer Lopez a interpretat melodia „This land is your Land”.

Joe Biden a depus jurământul de credință pe Biblie ținută de soția sa, Jill: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.

Din acel moment, Joe Biden a devenit, oficial, noul președinte al Statelor Unite.

Începe o nouă eră în Statele Unite ale Americii

Planul de salvare al preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ar putea avea un „impact semnificativ” asupra economiei din 2021 şi ar genera o creştere masivă a produsului intern brut (PIB), spune David Kelly, chief market strategist în cadrul JPMorgan, precizează Business Insider.

Pachetul de relansare ar costa aproximativ 1.900 de miliarde de dolari, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari, şi mai include 415 miliarde pentru combaterea coronavirusului şi 440 de miliarde pentru micile business-uri, conform sursei citate.

Folosind o simulare a planului în care vor fi cheltuiţi 1,2 trilioane de dolari în 2021, Kelly a estimat că pachetul ar genera până la sfârşitul anului o creştere de 11,4% a PIB-ului nominal prin comparaţie cu 2020. Cea mai mare parte din procent s-ar datora unei creşteri puternice a PIB-ului real. Kelly a mai declarat că pachetul ar duce rata şomajului sub pragul de 5% până la sfârşitul lui 2021, scrie Business Insider citat de ZF.

JPMorgan a estimat anterior că planul lui Biden ar genera o creştere de 6,4% a PIB-ului nominal până la finalul anului.

„Extinderea ajutoarelor de şomaj până în septembrie ar reduce semnificativ nivelul de sărăcie. Iar un supliment săptămânal de 400 de dolari ar putea să le ofere motivaţie muncitorilor rămaşi fără loc de muncă pe timpul pandemiei”, spune Kelly.

Totodată, cecurile de 1.400 de dolari ar susţine nivelul de consum pentru următoarele câteva luni şi ar duce la o explozie de cheltuieli în T4, iar suma lansată către programul de vaccinare ar putea termina mai devreme pandemia, continuând să stimuleze economia americană.

Foto: theguardian.com