Irina Georgescu: Sărbătorile de iarnă le petrecem în familie

61

craciun

Sărbătorile de iarnă sunt momentul perfect pentru reînvierea tradiţiilor de familie. Fie că decoraţi bradul de Crăciun împreună cu cei mici, fie că mergeţi cu ei la colindat pe la rude, în fiecare an păstraţi obiceiul şi faceţi Sărbătorile speciale în casa voastră.

Copiii vor îndrăgi Crăciunul şi Anul Nou nu numai pentru că ştiu că atunci vor primi cadouri de la toată lumea. Tradiţiile pe care le respectaţi în familie vor rămâne şi peste ani, atunci când poveştile cu Moş Crăciun vor avea parfumul copilăriei şi tot ce mai rămâne este atmosfera veselă şi plină de iubire a Sărbătorilor petrecute cu cei dragi.

Împodobiţi bradul împreună

Deşi pare mai uşor să aştepţi ca picii să adoarmă şi apoi să scoateţi la lumină decoraţiunile, nimic nu poate fi mai frumos decât bucuria copiilor atunci când aşează globuleţele pe ramuri.

Dacă micuţii sunt destul de mari încât să nu existe niciun pericol dacă pun mâna pe globuri şi betetală, atunci împodobirea pomului de Crăciun poate fi tradiţia voastră. Alegeţi o zi specială pe care să o respectaţi în fiecare an fie că este Ajunul, fie că este ultima sâmbătă înainte de Crăciun.

Scrieţi scrisoarea către Moş Crăciun

Este o tradiţie care se poate păstra şi peste ani, chiar şi atunci când copiii nu vor mai crede în el. Va face parte din magia Crăciunului şi, în plus, vă va dezvălui întotdeauna dorinţele cele mai ascunse ale lor. Faceţi un eveniment din această activitate. Alegeţi plicuri şi hârtie frumos colorate şi aşezaţi scrisorile pe pervaz, de unde Moşul le poate lua atunci când copiii cuminţi dorm.

Masa de Crăciun

Nu contează dacă este vorba de prânz sau de micul dejun. Important este să o petreceți în familie, cu cei dragi şi cu aceleaşi feluri de mâncare preferate de toţi. Nu uita, însă, să adaugi în meniu ceva special care să le aducă aminte copiilor peste ani de Crăciunul copilăriei: o prăjitură personalizată, plăcinte cu răvaşe sau orice altă delicatesă pe care numai tu ştii să o găteşti.

Aprinderea luminilor de Sărbători

Indiferent în ce oraş locuiți, cu siguranţă Crăciunul aduce şi o mulţime de luminiţe pe străzile voastre. Mergeţi în fiecare an să vedeţi momentul în care se dă startul Sărbătorilor la voi în localitate, iar dacă aveţi noroc şi a nins, încheiaţi seara cu o bulgăreală în parc.

Mergeţi la colindat

Învăţaţi un colind nou în fiecare an şi mergeţi împreună cu cei mici pe la vecini şi rude cu colindul. Copiii se vor bucura de această tradiţie a familiei voastre şi vor fi fericiţi să dea reprezentaţii în faţa bunicilor, a mătuşilor şi unchilor, iar la final să numere cadourile pe care le-au primit.

Decembrie, luna bucuriei

Nu trebuie să simţiţi atmosfera de sărbătoare numai în ajunul Crăciunului. Începeţi distracţia chiar de la începutul lunii şi faceţi o tradiţie pentru fiecare week-end. În prima săptămână faceţi împreună lista de cadouri, în cea de-a doua săptămână mergeţi să căutaţi brăduţul de Crăciun, în cea de-a treia săptămână începeţi numărătoarea inversă până la seara de Ajun şi începeţi să decoraţi casa, iar în ultimul week-end înainte de Crăciun împodobiţi bradul şi scrieţi felicitări familiei. Astfel, copiii vor simţi atmosfera de sărbătoare mai mult timp şi se vor bucura de două ori mai mult pentru că pot lua parte la pregătiri.

Prăjiturele pentru Moş Crăciun

Copiii vor fi încântaţi să pregătească alături de tine o mică gustare pentru bătrânul Moş. Chiar şi atunci când vor creşte mari se vor bucura să stea alături de tine şi să te ajute să faceţi un desert special pentru Ajun.

Lăsaţi-i să se bucure de Sărbătoare şi coaceți împreună fursecuri sau biscuiţi în forme speciale. Decoraţi-le cu fulgi de ciocolată albă şi aşezaţi-le lângă brad, de unde Moşul obosit de drum le va lua pentru a prinde putere.

Povestea din seară de Ajun

În fiecare an, citiţi-le copiilor o poveste de Crăciun care să le dezvăluie atmosfera magică a Sărbătorilor. Fie că alegi povestea bibilcă a Naşterii lui Isus şi darurile magilor, fie că sunteţi adepţii aventurilor moderne, cei mici vor fi bucuroşi să le audă înainte să meargă la culcare.

O seară de filme de Crăciun

Scoateţi de la păstrare filmele cu Moş Crăciun şi faceţi un maraton cinematografic la voi în sufragerie în faţa unui bol cu popcorn şi o cană cu ceai cald.

Învăţaţi să fiţi mai buni

Crăciunul este cel mai bun moment pentru a-i învaţa pe cei mici să fie mai buni şi mai toleranţi, să dăruiască din suflet şi să-şi arate dragostea. Strângeţi jucăriile de care micuții s-au plictisit deja şi mergeţi împreună la un cămin de copii sau la un centru de plasament unde să faceţi daruri celor care sunt singuri pe lume. Va fi cea mai bună lecţie pentru copii despre ceea ce înseamnă Crăciunul.

Prof. Irina Georgescu-Șova