Irina Fundățeanu: Spania, începutul unui nou drum

27

irina [800x600]

Foto: Nadia Irina Fundățeanu

Poate veni un moment, în cadrul unei familii, în care se va lua dificila decizie ca unul dintre membri acesteia să plece în căutarea unei vieţi mai bune pe tărâmuri străine. Începutul acestui nou drum este foarte delicat. Va apuca drumuri străine mama, tata, sau poate chiar amândoi, iar copiii vor rămâne în grija bunicilor. Mulţi dintre ei vor ajunge în Spania. În continuare vom încerca să ornamentăm puțin acest drum, pentru ca cei recent ajunși în această țară să se poată orienta.

În primul rând este foarte important ca, atunci când v-aţi stabilit pe teritoriul spaniol, să mergeți la primăria din localitatea unde aveţi domiciliul pentru a solicita viza de flotant (Empadronamiento). Acest lucru este foarte important dat fiind faptul că, într-un viitor apropiat, vă va fi util pentru diferite proceduri: securitate socială şi sănătate publică, ajutoare şi beneficii sociale, date fiscale pentru declaraţia de venit, pentru a dobândi certificatul de rezidenţă, învăţământ, carnet de conducere etc.

În al doilea rând trebuie să vă deplasaţi la Trezoreria Generală de la Securitatea Socială (TGSS) sau la Administraţia corespunzătoare pe lângă domiciliul unde locuiţi, cu Cartea de Identitate sau Paşaportul în vigoare, pentru a solicita Numărul de Securitate Socială. Iar în momentul în care veţi începe o relaţie de muncă, se va transforma în număr de afiliere. Acest număr este util pentru a putea beneficia de asistenţa sanitară publică spaniolă şi pentru a vă putea incorpora pe piaţa muncii. Dacă nu aţi ajuns la acest pas şi găsiţi un loc de muncă, angajatorul este obligat să ceară afilierea la Securitatea Socială în numele dumneavoastră.

Vă recomand să accesați din când în când certificatul de vechime de muncă (Vida Laboral), în cazul în care nu aveţi numărul de telefon mobil în bazele de date ale Securităţii Sociale, pentru a vă asigura că se cotizează pentru munca dumneavoastră. Anii de muncă cotizați se adună pentru dreptul la pensionare.

Nu uitaţi că trebuie să cereţi şi Certificatul de Rezidenţă sau Înregistrare la Biroul de Străini sau la Comisariatul de Poliţie din Provincia unde locuiţi (aşa cum am explicat într-un articol de luna trecută).

O dată cu trecerea timpului şi când situaţia materială se îmbunătăţeşte, este normal să doriţi să reîntregiţi familia. Pentru membri familiei recent veniţi, veţi proceda la fel: în primul rând se cere viza de flotant, apoi certificatul de rezidenţă şi includerea în sistemul public de sănătate. Ţineţi cont de faptul că, anumite primării nu vor înregistra copiii minori în registrul oficial fără acordul celuilalt părinte. Aşa că, dacă aţi adus cu dumneavoastră doar copilul/copiii minori, veţi avea nevoie de împuternicire din partea celuilalt soţ. Acest lucru se pretinde pentru a preveni răpirea internaţională de minori.

Continuăm cu paşii pe care trebuie să-i urmați, când vin să locuiască cu dumneavoastră copiii minori. Trebuie să îi înscrieți la grădiniţă sau la şcoală. Iar pentru acest lucru, în afară de documentele de identitate ale dumneavoastră, va fi nevoie să prezentaţi certificatul de naştere al copilului, tradus şi legalizat în spaniolă, acordul celuilalt părinte sau, în caz de divorț trebuie să atașați sentința de unde reiese că v-a fost încredinţat minorul pe cale judecătorească. Pentru a evita orice fel de probleme cu autorităţile spaniole este foarte important să aveţi toate documentele în ordine.

Dar ce se întamplă atunci când se naşte un copil pe teritoriu spaniol cu  părinți români. În primele şase luni este recomandat să înregistraţi naşterea copilului în Ambasadă sau Consulatul de care aparţineţi cu domiciliul. Astfel veţi putea evita tot felul de probleme legate de eliberarea de documente de identitate, de călătorie etc.

În cazul în care aveţi orice fel de nedumerire, puteţi contacta birourile Efica Abogados, iar profesioniştii în acest domeniu vă vor îndruma în oricare situație vă aflați.

Autor: Nadia Irina Fundățeanu – Avocat / Efica Abogados Valencia

Telefon: 635 954 632