Ioana Brătuleanu: Custodia și autoritatea părintească
Când pot solicita reînnoirea pașaportului copilului fără acordul celuilalt părinte?
Fie că sunteți căsătoriți și urmează să divorțați sau fără a fi căsătoriți, aveți un copil din afara căsătoriei, în cazul în care intervine o ruptură a relațiilor sentimentale, fie ele matrimoniale sau nu, și există copii minori, trebuie sau este indicat să stabiliți din punct de vedere legal măsurile cu privire la aceștia, pentru a evita posibile probleme pe viitor. Aceste măsuri trebuie să privească autoritatea părintească, custodia, pensia alimentară și regimul de vizite în beneficiul minorului. De data aceasta mă voi opri asupra diferențelor dintre custodie și autoritate părintească și ce este de făcut în cazul în care unul dintre părinți este absent din viața copilului, nu se preocupă de necesitățile acestuia – cu specială atenție asupra acordului părinților în cazul emiterii cărții de identitate și a pașaportului.
La ce se referă custodia exclusivă și cea comună?
În sensul prevăzut de legislația spaniolă, custodia se referă la persoana care se va ocupa de îngrijirea zilnică a copilului minor și la care își va stabili locuința. În România, găsim expresiile următoare care se referă la custodie „instanța decide încredințarea spre creșterea și educarea minorului mamei/tatălui” sau „instanța stabilește locuința minorului la mamă/tată”.
Custodia poate fi exclusivă, caz în care custodia se va atribui doar unuia dintre părinți, iar celălalt părinte va avea un drept de vizită, sau poate fi comună – caz în care minorul va petrece jumătate din timpul său cu unul dintre părinți și jumătate din timp cu celălalt părinte (în general sunt perioade de câte două săptămâni cu fiecare părinte). În ultima perioadă soluția preferată a instanțelor este de a acorda custodia comună, în cazurile în care există posibilitatea.
Așadar, acordarea custodiei exclusive unuia dintre părinți se referă doar la părintele cu care va domicilia copilul minor și cine se va ocupa de necesitățile zilnice și obișnuite ale acestuia. În niciun caz nu veți putea solicita emiterea sau reînnoirea pașaportul minorului fără acordul celuilalt părinte, chiar dacă aveți custodia exclusivă a copilului minor (guarda y custodia exclusiva).
La ce se referă autoritatea părintească?
Autoritatea părintească se referă la deciziile importante care privesc copilul minor, cum ar fi deciziile privind stabilirea locuinței acestuia, școlarizarea, deciziile referitoare la problemele medicale grave, printre altele, și poate cel mai important – emiterea documentelor privind minorul cum ar fi documentele necesare pentru a se putea identifica și pentru a putea călători cu acesta pe teritoriul altor state (cartea de identitate, pașaportul) sau pentru solicitarea naționalității acestuia.
Ce înseamnă autoritatea părintească împărțită (comună)?
Găsim astfel în legislația spaniolă și în jurisprudența instanțelor spaniole fel de fel de decizii referitoare la autoritatea părintească, în funcție de relațiile de familie concrete cu care se întâlnește instanța de judecată. În cazurile în care ambii părinți sunt prezenți în viața copilului, iar această relație este benefică minorului, se va stabili autoritatea părintească comună/împărțită. Asta înseamnă că toate deciziile importante cu privire la copil trebuie luate împreună, de către ambii părinți, de comun acord. Pe cale de consecință, dacă doriți să solicitați emiterea sau reînnoirea documentului de călătorie a copilului minor, va fi necesar acordul ambilor părinți în cazul în care sunt divorțați sau separați, iar autoritatea părintească este comună (patria potestad compartida), și subliniez din nou, chiar dacă unul dintre părinți are custodia exclusivă.
Ce înseamnă și ce efecte produce autoritatea părintească exclusivă?
Când întâmpinăm probleme din cauza faptului că unul dintre părinți nu dorește și nu este interesat să participe în viața minorului, nu respectă regimul de vizite stabilit printr-o sentință judecătorească și nu respectă obligația de plată a pensiei alimentare, ori dacă încă nu avem o sentință judecătorească care să prevadă aceste măsuri, însă celălalt părinte este absent din viața copilului, se pot stabili următoarele forme de exercitare a autorității părintești în fața instanței de judecată:
- Atribuirea autorității părintești exclusive unuia dintre părinți, echivalentă cu decăderea din drepturi a celuilalt părinte;
- Suspendarea autorității părintești pentru unul dintre părinți, urmând ca celuilalt părinte să i se atribuie autoritatea părintească în mod exclusiv pe perioada suspendării;
- Atribuirea autorității părintești comune, cu exercițiul exclusiv al acesteia pentru unul dintre părinți.
Această din urmă formă este cea preferată de către instanțele de judecată spaniole în jurisprudența recentă și trebuie interpretată în sensul că părintele căruia i s-a atribuit doar exercițiul exclusiv al autorității părintești poate lua decizii cu privire la copilul minor fără a avea nevoie de acordul celuilalt părinte, chiar dacă autoritatea părintească rămâne împărțită între ambii părinți.
Cu o sentință prin care se atribuie autoritatea părintească exclusivă unuia dintre părinți, suspendarea autorității părintești pentru celălalt părinte sau atribuirea exercițiului autorității părintești în mod exclusiv unuia dintre părinți, dau dreptul acestuia din urmă, care se bucură de autoritatea părintească, să decidă singur asupra copilului minor, fără a mai avea nevoie de acordul celuilalt părinte.
În consecință, cu o sentință care prevede oricare dintre formele menționate anterior privind autoritatea părintească, părintele care se ocupă de minor poate solicita unilateral emiterea primului document de identitate a copilului minor, reînnoirea acestuia sau autorizația de la Registrul Civil pentru acordarea naționalității spaniole (necesară în cazul minorilor care doresc obținerea naționalității). De asemenea, se poate schimba locuința copilului minor fără nicio problemă, dat fiind că în cazurile în care se atribuie exercițiul autorității părintești unuia dintre părinți, nu se prevede și un regim de vizite pentru celălalt părinte care ar putea fi încălcat.
Pot călători în vacanță cu copilul în România dacă am doar custodia?
De menționat este că, așa cum mulți cunoașteți, însă cu siguranță mai sunt cititori care nu știu sau nu sunt siguri de această informație, dacă copilul minor dispune de pașaport valabil și aveți custodia lui, iar sentința nu vă interzice, atâta timp cât nu încălcați programul de vizită a celuilalt părinte, puteți călători cu copilul minor pe teritoriul României și vă puteți întoarce în Spania fără nicio problemă. La controlul vamal de la ieșirea din România trebuie să prezentați doar pașaportul/cartea de identitate și dovada rezidenței copilului minor în Spania (în general cu Numărul de Identificare Străin – foaia verde a minorului).
Deci nu este necesar să dețineți autoritatea părintească exclusivă pentru a putea călători cu copilul și nici nu veți avea nevoie de autorizație din partea celuilalt părinte pentru ieșirea din România, în urma modificărilor legislative din anul 2017.
Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 642.308.360
E-mail: secretaria@brilawabogados.es