Prima ediție a Campaniei de promovare a valorilor româneşti din străinătate „Noi susţinem Excelența” s-a încheiat! Acțiunea s-a desfășurat pe trei etape distincte și s-a finalizat cu o Gală de premiere organizată de către publicația în limba română Occidentul Românesc din Spania. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 16 ianuarie 2016, în sala de festivități a primăriei din cea mai importantă și mai apreciată stațiune turistică de pe coasta de est a Mediteranei (Costa Blanca): Benidorm – Provincia Alicante din Comunitatea Valenciană.
În cadrul manifestării culturale au fost premiate 62 de persoane: români de succes din diverse domenii de activitate; câștigători ai concursului de proză scurtă și poezie; profesori de la cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Spania care s-au implicat în acțiunea de promovare a limbii române; cei mai de seamă colaboratori voluntari ai publicației Occidentul Românesc.
Pentru cei care nu au înțeles scopul acestei acțiuni, am solicitat un interviu redactorului șef al publicației, Kasandra Kalmann Năsăudean, cea care a demarat o campanie independentă a valorilor românești din străinătate în urmă cu peste 10 ani, doar prin propriile forțe profesionale, materiale și financiare. Fără implicări politice sau religioase, fără ipocrizie și interese meschine!
Reporter: Știu că această amplă campanie a fost un proiect personal al dumneavoastră care iată, s-a finalizat cu o gală de premiere de excelență. De ce o astfel de campanie?
Kasandra Kalmann Năsăudean: A fost un proiect de suflet care a demarat în luna februarie 2006, ocazie cu care am adus în fața cititorilor publicației româno-americane Gândacul de Colorado din Statele Unite, români de succes pe care i-am cunoscut în străinătate, și care, m-au impresionat prin modul cum au reușit să-și schimbe viața, departe de casă, în țări adoptive unde, au avut posibilitatea să pornească de la zero și să construiască câte ceva pentru ei și familiile lor.
Reporter: A fost un proiect finanțat de către instituții ale statului român?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Categoric, NU! Fiind vorba de un proiect personal, nu aveam cum să solicit ajutor financiar statului român sau să apelez la proiecte europene etc. Sub nicio formă! Campania a durat ani de zile, iar 2015 a fost anul care a finalizat prima ediție din această amplă acțiune. În urma unor nominalizări pe diverse domenii de activitate, pe podium au rămas printre cei mai profesioniști români dintre toți cei pe care i-am „încondeiat” de-a lungul timpului în mass-media în limba română din Statele Unite sau Spania. Prima ediție din această campanie trebuia să se finalizeze într-un fel, astfel că, mi s-a părut corect ca cei mai buni să fie prezentați tuturor și premiați. În semn de respect pentru curajul, sacrificiile și dăruirea lor.
Nu e ușor să ajungi într-o țară care nu este a ta și să pornești de la zero, urcând treaptă cu treaptă. Nu oricine poate, nu toți românii ajunși în străinătate conștientizează faptul că noi, cei plecați din România peste mări și țări, avem obligația morală să ne protejăm ca națiune, să nu ne facem de rușine în fața celor care ne-au adoptat. Nu suntem „hoți, țigani și criminali”. Provenim din strămoși recunoscuți la nivel mondial ca fiind deștepți, cinstiți, educați, responsabili, oameni de onoare. Din păcate însă, mulți politicieni care s-au perindat la putere în România ultimilor 25 de ani, au călcat în picioare principiile sănătoase de viață ale românilor transformând biata țară într-o colonie în care domnește caracatița minciunii, a corupției și a degradării morale. În toate structurile statului. Așteptăm schimbările promise și sperăm să se înfăptuiască rând pe rând, iar cei care au transformat România într-o țară manelistă și săracă, să fie pedepsiți după legi care să funcționeze.
Reporter: Când toată lumea aleargă după bani, dumneavoastră ați investit în acest proiect. Necondiționat. Cum este posibil?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Simplu. Nu putem sta cu mâna întinsă pentru orice acțiune în fața statul român sau a celui care ne-a adoptat. Când am emigrat am fost conștienți de responsabilitățile și obligațiile pe care le avem în țara pe care am ales-o să trăim. Mentalitatea că statul trebuie să ne ofere totul este greșită și face parte din politica comunistă. Trăim în lumi total diferite și trebuie să ne câștigăm drepturile prin muncă și profesionalism, care ne aduc un plus de valoare ca individ și apoi ca națiune.
Noi am ales să plecăm din țară. Nu ne-a obligat nimeni. Dar aceasta nu înseamnă că statul ne este dator pe viață oriunde trăim. Dimpotrivă. Noi avem obligația morală să aducem un beneficiu națiunii și țării din care provenim. În diverse modalități. Ca ziarist am ales să scriu despre românii de succes din străinătate. Ei, chiar sunt ambasadori ai României cu care merită să ne mândrim!
Detest materialele despre românii care deteriorează imaginea națiunii, a României, a noastră, a tuturor, a celor care pentru orice gest întreabă: „și mie ce-mi iese dacă mă implic?”. Nu cu un astfel de comportament, nu cu astfel de știri, manele sau cancanuri facem educație copiilor noștri, nu în acest mod progresăm ca popor. Desigur, trebuie „să-i atacăm pe politicieni…”, sunt perfect de acord, dar într-o manieră mai … elegantă, mai umană. Pocnind mereu cu biciul slovei extrem de agresiv („porcesc”) și aducând în fața cititorilor sau ascultătorilor doar aspectele negative ale unor români din străinătate certați cu legea, sau așteptând mereu „să ne iasă ceva gratis”, nu facem decât să ne afundăm și mai mult în prăpastia deja creată de către politicul corupt și degradant, motiv pentru care am părăsit România fiecare dintre noi.
Trebuie să învățăm să dăruim, să-i respectăm pe toți cei care, prin munca și sacrificiul lor au ajuns pe podium într-o țară de adopție. Fără pile, fără șpagă, fără să se prostitueze politic sau în alt … mod. A fi invidios și a privi cu răutate realizările unor astfel de români exemplu pentru toți, mi se pare o totală lipsă de educație și respect pentru sine, în primul rând și apoi, pentru cei din jur.
Este adevărat că, pentru acest proiect al „românilor de succes” am investit din timpul meu liber, (în condițiile în care prestez o altă muncă care îmi susține existența) pasiune, mult drag de oameni și desigur, m-am implicat financiar. Pentru astfel de acțiuni independente care nu au suport politic, religios etc., nu se poate altfel. Câștigurile rapide, banii obținuți … gratis, vin și se duc, dar satisfacția și rezultatele unei implicări necondiționate, rămâne. Și e un plus de valoare pentru tine, ca om, și apoi pentru comunitatea din care faci parte.
Reporter: În cadrul evenimentului de la Benidorm au fost premiate și autorități române sau spaniole?
Kasandra Kalmann Năsăudean: În niciun caz! Acțiunea a fost strict despre și pentru românii de succes. Autoritățile române și spaniole au fost invitate la eveniment din respect și pentru a-i cunoaște pe cei cu care ar trebui să ne mândrim. Nu a fost vorba niciodată, nici măcar pentru o clipă că vom oferi premii autorităților. Un aspect important de care trebuie ținut cont, iar cei care … speculează o fac pe propria răspundere!
Reporter: Campania dumneavoastră finalizată cu această gală de premiere a adus un plus de valoare României. De ce nu ați solicitat finanțare pentru un astfel de proiect instituțiilor statului român?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Repet, pentru că a fost un proiect personal în care s-au implicat și membri ai familiei mele, un grup restrâns de redactori voluntari din echipa redacțională a Occidentului Românesc, sponsori și prieteni. De la instituțiile statului român putem solicita ajutor financiar pentru a suplimenta, spre exemplu, tirajul ziarului astfel încât să ajungă în casa mai multor români din comunitățile în care trăim, sau pentru acțiuni de lungă durată care să susțină păstrarea culturii și a limbii române, fonduri pentru educație în primul rând. De fapt, de la educație pleacă totul!
Reporter: Ce transmiteți românilor imigranți din comunitățile românești din străinătate?
Kasandra Kalmann Năsăudean: Să demonstreze prin comportamentul lor și prin acțiunile pe care le întreprind că fac parte dintr-o națiune sănătoasă, demnă de respect. Să fie mai uniți și să învețe și iar să învețe din experiența și modul de viață a celor cu care trăiesc în țara de adopție. Au posibilitatea extraordinară de a asimila tot ce este benefic și de valoare pentru ei și familiile lor în țările civilizate și democratice în care trăiesc. Să renunțe la interesul bolnav pentru „capra vecinului” și să-și canalizeze toate eforturile pentru a progresa, ei, și copiii lor. Există oportunități unice de care pot beneficia. Un exemplu clar este tocmai gala de premiere a celor mai valoroși români din Spania și nu numai. Astfel de români mai există în Spania și peste tot în lume. Trebuie doar să ne dorim să-i facem cunoscuți, trebuie doar să ne bucurăm că există, trebuie să ne mândrim cu ei. Cu răutate, invidie și orgoliu nejustificat, nu se poate ajunge pe podium. În niciun domeniu de activitate. Niciodată!
„Pe cei care nu-i poți face să cunoască adevărul, învață-i cel puțin să nu-l disprețuiască!” (Monseniorul Vladimir Ghika)
Un interviu realizat în exclusivitate pentru „Imigrantul Român” (Málaga)
Autor: Alina Constantinescu