Invitație la dezbateri: „Dialoguri la gura sobei” – 27 ianuarie, orele 18:00 – 21:00

140

DIALOGURI LA GURA SOBEI – MIERCURI, 27.01.2016, ORA 18:00-21:00
Dialogues by the Fireplace — Kamingespräche

Tema evenimentului care are loc astăzi, 27 ianuarie 2016, orele 19:00-21:00 este “Fuga spre o altă Românie?! Cum transformăm așa-numitul brain drain în brain (re)gain? ” organizată de Export Club România.

Dintre invitații care vor participa cu scurte intervenții amintim pe dl. Marius Raul Bostan (Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională), dna. Loreta Păun (Consilier de Stat Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică), membri ai echipei Re>patriot (Dragoș Anastasiu – General Manager Eurolines Group, Felix Pătrășcanu – CEO Fan Courier, Felix Tătaru – Președinte IAA Wolrdwide) și dn.a Sandra Pralong (Consilier de Stat Administratța Prezidențială, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor).

 Video-stream-ul poate fi urmărit începand de astăzi, orele 19:00-21:00 (ora Bucureștiului), aici: http://export-club.ro/ sau aici: https://www.facebook.com/Bucharest-DIALOGUES-BY-THE-FIREPLACE-1264707626888582/.

*****

Export Club (www.export-club.ro [1]), în colaborare cu mai mulţi parteneri şi sponsori, a iniţiat pe 14 decembrie 2015 o serie de dialoguri lunare despre subiectele arzătoare ale actualităţii româneşti,
europene şi globale. Primul dialog, filmat în Full HD şi transmis live pe Internet, parţial REALITATEA TV, a avut loc – sub genericul Burning Issues – pe 14 decembrie 2015, pe tema „Crisis, Unrest, and Change în 2015 România”.

Au vorbit: Sorin Antohi, Vintilă Mihăilescu, Lazăr Vlăsceanu, Cătălin Augustin Stoica, Liviu Chelcea. Au moderat Sorin Antohi şi Alex Todericiu.

A trecut peste un sfert de secol de la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est. Ce au însemnat aceşti ultimi 26 de ani pentru România? Care este bilanţul diverselor domenii, de la viaţa privată la cea socială şi politică, de la educaţie la infrastructură, de la demografie la cultură, de la proiecte la realizări? Cum se înscrie „postcomunismul” în durata medie şi lungă a istoriei noastre? (Numele cel mai popular al epocii în care trăim spune deja ceva fundamental despre noi.) Cum arată
prezentul? Ce viitoruri plauzibile putem prefigura (şi eventual construi) pe baza trecutului şi prezentului?

În ţară şi peste tot în lume unde-i poartă viaţă, cetăţenii români îşi pun asemenea întrebări cardinale. Iar răspunsurile, de la replicile faţă către faţă la cele din mediul virtual, de la studiile academice la politicile publice, alcătuiesc o uriaşă bază de date pe care nimeni n-o poate parcurge integral, dar pe care mulţi am vrea s-o cunoaştem în ceea ce are esenţial. Măcar pentru a pune întrebări mai bune…

La dialoguri participă personalităţi din mai multe medii – universitari, oameni de afaceri, intelectuali publici, diplomaţi, jurnalişti, politicieni etc. Publicul poate urmări discuţiile în timp real pe Internet şi este invitat să pună întrebările şi/sau să dea răspunsurile la care observă că noi nu ne-am gândit. Prima întâlnire a avut loc în limba engleză. La sugestia publicului, următoarele se vor ţine de regulă în limba română.

Evenimentul se va desfăşura în Str. Dumbrava Roşie 10, Bucureşti 2, România, fiind găzduit de SCA Bulboacă şi Asociaţii. Tematica, discuţiile şi dezbaterile nu reprezintă punctul de vedere al SCA Bulboacă şi Asociaţii.

TITLUL:  
FUGA SPRE O ALTĂ ROMÂNIE?! Cum transformăm aşa-numitul brain drain în brain (re)gain?
(răspunderea pentru opiniile exprimate aparţine autorilor acestora)

nabuco
FOTO: Corul sclavilor evrei din opera Nabucco de Verdi. Corul Operei din Roma 2011
(sursă fotografiei: http://www.examiner.com/article/selection-îi-remembering-joe-green-giuseppe-verdi-turns-200 [2]) „Să-l scot din ţara aceasta şi să-l duc într-un pământ roditor şi larg, în ţara unde curge lapte şi miere” (Ieşirea, 3, 8)

Instituţiile statului român operează uneori cu cifre inexacte şi noţiuni imprecise. Înainte de 1989, statul-partid a împins la extreme absurde această tradiţie, în ciuda neîncrederii generale, mergând până la rescrierea orwelliană a propriilor ficţiuni statistice. Astfel, nu doar prezentul era măsluit, ci şi trecutul, care devenea mai imprevizibil decât viitorul. Liderii naţionali ai anului 1990 promiteau şi în acest domeniu o schimbare. La fel au făcut toţi liderii noştri de partid până azi, deşi scepticismul public a revenit la cotele sale istorice.

Institutul Naţional de Statistică, Biroul Electoral Central, Ministerul de Interne, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (lista poate continuă) n-au putut răspunde credibil, inclusiv atunci când statistica avea consecinţe politice spectaculoase, nici la întrebări simple. Câţi cetăţeni români sunt? Câţi au drept de vot? Unde trăiesc ei? Cum? Din ce? Şi aşa mai departe. O simplă analiză a datelor demografice publice relevă incoerenţe şi contradicţii, ridică semne de întrebare, ne confirmă dubiul sistematic.

Pe acest fond, însăşi sintagmele „cetăţenii români din afară graniţelor” şi „românii de pretudineni”, asemeni celei mai recente, „diaspora”, au nevoie de clarificări conceptuale şi istorice, constituţionale şi legale, culturale şi etno-lingvistice. O discuţie deschisă şi competentă e absolut necesară pentru a depăşi o mitologie civică şi politică abundent construită şi instrumentalizată pornind de la o realitate
umană complexă, eterogenă, dinamică şi adesea dramatică, dacă nu tragică.

„Marea evadare” spre Occident a cetăţenilor României, accelerată în aceste noi „vremuri de bejenie”, pecum şi viaţa indivizilor şi comunităţilor care şi-au schimbat cetăţenia, chiar limba şi etnicitatea fără să-şi schimbe vatra (frontierele, în schimb, s-au mişcat în locul lor), se cer examinate atent.

În „Schimbarea la faţă a României”, Cioran scria: „Dacă nu vom avea atâta tărie şi atât orgoliu pentru a ne reface din sâmbure existenţa, în zadar mai facem teoria României.” După opt decenii şi numeroase tentative de „a ne reface din sâmbure existenţa” (dictatura regală, statul naţional-legionar, dictatura militară, comunismul de stat, „Revoluţia” din 1989, intrarea în Uniunea Europeană), ne-am dovedit mai buni la „teoria României” decât la practică. Mai ales că trăim într-o epocă şi pe un continent în care marile migraţii au reînceput.

PROGRAM:

18:00 recepţie, sponsored by www.bulboacă.com [3]

19:00-20:30 dialogul

Moderator: Dr. Alex Todericiu

Introducere: prof. Sorin Antohi, scriitor, membru de onoare al www.export-club.ro [1] despre românii din afară graniţelor şi marile migraţii actuale

SCURTE INTERVENŢII:

Sandra Pralong, Consilier de Stat la Preşedinţia României, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor

Diana Păun, Consilier de Stat Administraţia Prezidenţială, Departamentul Sănătate Publică

Marius Raul Bostan, Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională

Cristian Macedonschi, consilier municipal al FDGR, Braşov

Dragoş Anastasiu, General Manager, Eurolines Group

Felix Pătrăşcanu, CEO Fan Courier

Felix Tătaru, Preşedinte IAA Wolrdwide

George Butunoiu, head hunter şi preşedinte al Clubului Politic

Sorin Antohi, istoric, membru de onoare www.export-club.ro [1]

Alex Todericiu, moderator, www.export-club.ro [1]

SUGESTII LECTURĂ
http://www.presidency.ro/ro/media/diaspora/participare-la-conferinţă-smart-diaspora-2020-cum-valorificăm-potenţialul-strategic-al-diasporei-româneşti-palatul-cotroceni-sala-unirii [4]

DETALII TEHNICE

– accesul se realizează doar pe bază de invitaţie

– discuţiile vor avea loc în limba română

Intermezzo-uri muzicale asigurate de Mircea Marian, violoncel”

TOŢI CEI CARE DORESC SĂ VIZIONEZE LIVE DIALOGUL, POT ACCESA VIDEO-STREAM-UL PE www.export-club.ro [1] CÂT ŞI PE FACEBOOK LA

https://www.facebook.com/Bucharest-DIALOGUES-BY-THE-FIREPLACE-1264707626888582/ [5]

Video Stream live, TV Full HD, REALITATEA preluare facebook.

Links:
——
[1] http://www.export-club.ro/
[2] http://www.examiner.com/article/selection-îi-remembering-joe-green-giuseppe-verdi-turns-200
[3] http://www.bulboacă.com/
[4] http://www.presidency.ro/ro/media/diaspora/participare-la-conferinţă-smart-diaspora-2020-cum-valorificăm-potenţialul-strategic-al-diasporei-româneşti-palatul-cotroceni-sala-unirii
[5] https://www.facebook.com/Bucharest-DIALOGUES-BY-THE-FIREPLACE-1264707626888582/