Informații de interes privind situațiile de exploatare în muncă, de nerespectare a drepturilor lucrătorilor români în Spania

280

Cu ocazia întâlnirilor între reprezentanții diplomatici români acreditați în Spania și oficiali ai Inspecției Muncii și Securității Sociale din Regatul Spaniei (IMSS), a fost adusă în atenția interlocutorilor spanioli faptul că, pentru mulți cetățeni români care se confruntau cu situații de exploatare în muncă și nerespectare a drepturilor, necunoașterea suficientă sau chiar deloc (în cazul sezonierilor) a limbii spaniole, reprezenta un obstacol pentru realizarea unui denunț privind situația în care se aflau, se arată într-un comunicat.

În acest context, a fost solicitată Inspecției Muncii și Securității Sociale din Regatul Spaniei, facilitarea obținerii de materiale în limba română pentru lucrătorii români, pentru a putea denunța situațiile de abuz și de exploatare.

Începând cu luna august 2019, cetățeanul român care se prezintă pentru a denunța un abuz la un birou al Inspecției Muncii sau la un comisariat al Gărzii Civile de pe teritoriul Spaniei, poate reclama, completând un formular ÎN LIMBA ROMÂNĂ, care conține principalele date ce permit inițierea unei anchete. Inspecția Muncii și Securității Sociale a demarat deja campania de informare privind această inițiativă.

Concomitent cu publicarea pe site-ul Inspecției Muncii și Securității Sociale din Regatul Spaniei a informațiilor, au fost tipărite pliante, distribuite în comunitățile din Spania cu cel mai mare număr de cetățeni români. Un număr de pliante tipărite a fost repartizat ambasadei, și secțiilor consulare române.

În același timp cu inițiativa Inspecției Muncii și Securității Sociale din Regatul Spaniei și Garda Civilă spaniolă, în cadrul campaniei de combatere a exploatării prin muncă, s-a publicat în nouă limbi, printre care și limba română, un pliant cu îndrumări pentru realizarea unui denunț, indicând și adresa de e-mail: trata@guardiacivil.es și numărul de telefon – 062, la care se poate face denunțul. Pliantul va fi distribuit în aeroporturi, gări, autogări și locuri în care, de obicei, merg frecvent cetățenii străini.

Ambele demersuri încurajează inițiativa și facilitează posibilitatea ca lucrătorii români să denunțe instituțiilor spaniole competente, cazurile de abuz și exploatare prin muncă, în acest sens așteptându-se o scădere a fenomenului.

Pliantul în limba română cu drepturile muncitorilor poate fi citit AICI!

Formularul în limba română de denunț poate fi descărcat aici: AICI!

Mai multe detalii pe site-ul Inspecției Muncii și Securității Sociale din Regatul Spaniei