Ambasada României la Madrid şi oficiile consulare au lansat o campanie de informare a comunităţii româneşti asupra avantajelor folosirii ghişeului consular virtual disponibil prin www.econsulat.ro. Acest site este mai mult decât un simplu mijloc de programare, fiind un sistem complet de transmitere electronică şi verificare prealabilă a cererilor pentru orice serviciu consular. În acest fel, cetăţenii români care se prezintă la consulat, în ziua şi ora pe care şi le-au ales, au siguranţa că dosarul este complet şi că serviciul consular solicitat va fi rezolvat rapid. Site-ul www.econsulat.ro este gândit să fie cât mai accesibil şi uşor de utilizat, motiv pentru care poate fi folosit şi de pe telefon. Pentru a face folosirea eConsulat cât mai uşoară, ambasada a creat şi circulat pe internet videoclipuri care explică, rapid şi simplu, cum cetăţenii români se pot înscrie şi pot solicita orice serviciu consular prin www.econsulat.ro.
Folosirea eConsulat pentru a trimite cereri de servicii consulare spre verificare şi a face programări este complet gratuită. De aceea, cetăţenii români care plătesc aşa-zişi „consultanţi”, „mediatori” sau „gestorias”, ca să le creeze cont pe eConsulat şi să trimită cereri de servicii consulare în numele lor, pot fi victime ale infracţiunii de înşelăciune. Acest risc este cu atât mai mare în cazul persoanelor care pretind că sunt colaboratori ai consulatelor din Spania pentru a-şi atrage clienţi din rândul cetăţenilor români.
Consulatele româneşti din Spania nu au astfel de colaboratori, iar singurele taxe legale sunt cele afişate pe site-urile consulatelor şi la sediul acestora, încasate în sediul consulatelor, pe bază de chitanţă emisă de personalul consular. De asemenea, ambasada reamintește cetățenilor români din Spania, că nu este permisă prezenţa în interiorul consulatelor a aşa-zişilor „mediatori” sau „consultanţi” care încasează bani de la cetăţeni pentru a-i asista în vederea obţinerii de informaţii şi servicii consulare. Mai mult, cetăţenii români care îşi transmit datele şi copiile după documente unor persoane necunoscute, pentru ca aceştia să facă în numele lor cereri de servicii consulare prin eConsulat, riscă să fie victime ale furtului de identitate.
Cetăţenii români care au dificultăţi în folosirea eConsulat vor continua să primească asistență din partea consulatelor, pe email, prin reţelele de socializare şi chiar în persoană, la sediul consulatelor. Campania de informare se va derula şi în lunile următoare, prin adăugarea de videoclipuri explicative la lista deja existentă, instalarea de puncte de asistenţă în persoană la sediul consulatelor şi răspunderea rapidă la orice întrebări ale cetăţenilor români privind folosirea www.econsulat.ro
Informații de interes publicate în ediția tipărită OR pentru luna februarie 2017.