Publicaţia Occidentul Românesc a participat, în perioada 8 – 10 noiembrie a.c., la o vizită de informare la sediul Parlamentului European (PE) şi, respectiv, la sediul Partidului Popular European (PPE) din Bruxelles (Belgia), organizată de eurodeputatul român Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE. Evenimentul a fost dedicat jurnaliştilor români din diaspora şi a adunat reprezentanţi ai mai multor instituţii de presă româneşti (presă online, presă tipărită, radio şi televiziune) din câteva ţări europene.
Eurodeputatul Siegfried Mureşan a prezentat invitaţilor săi istoricul şi misiunea PPE, cel mai mare grup politic din PE la acest moment şi a vorbit despre activitatea sa în cadrul grupului, în cadrul Parlamentului European şi în cadrul comisiei pentru bugete, al cărei vicepreşedinte este în prezent. Europarlamentarul român este, totodată, raportorul PPE pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2017; potrivit declaraţiilor sale, el va fi raportorul oficial pentru bugetul UE în anul 2018. Siegfried Mureşan a fost ales membru al Parlamentului European în anul 2014, pe listele PMP (Partidul Mişcarea Populară), fiind membru al acestui partid din martie 2014.
Chiar în perioada vizitei delegaţiei de jurnalişti români din diaspora, reprezentanţii instituţiilor UE şi ai grupurilor politice din PE se aflau în negocieri intense privind bugetul UE pentru anul următor. În calitate de raportor PPE pentru bugetul UE 2017, eurodeputatul român propusese, încă de la începutul lunii septembrie a acestui an, mai multe amendamente care prevedeau alocări suplimentare de 1,5 miliarde de euro pentru continuarea programului „Iniţiativa pentru Ocuparea Tinerilor” şi după anul în curs, 25 de milioane de euro pentru investiţii în cercetare şi inovare şi creşterea bugetului cu 14,8 milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor. Propunerile sale au fost votate în forma depusă, inclusiv de plenul Parlamentului European (în luna octombrie).
Pe data de 17 noiembrie instituţiile UE au ajuns la un acord asupra bugetului Uniunii pentru anul viitor. Astfel, acesta va fi de 157,9 miliarde de euro în credite de angajament şi de 134,5 miliarde de euro în credite de plată. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, intenţia instituţiilor europene este ca anul viitor să cheltuiască mai mulţi bani pentru „o Europă mai competitivă”, dar şi pentru „primirea şi integrarea refugiaţilor şi pentru abordarea cauzelor profunde ale migraţiei în ţările de origine şi de tranzit”.
Astfel, o sumă de 74,9 miliarde de euro (în angajamente) este destinată stimulării creşterii economice, locurilor de muncă şi competitivităţii. Pentru fermierii europeni, sprijinul se ridică la 42,6 miliarde de euro. Iar aproape 6 miliarde de euro sunt dedicaţi consolidării protecţiei frontierelor externe ale UE şi abordării crizei migraţiei şi a refugiaţilor. Textul acordului bugetar rezultat în urma negocierilor trebuie să fie aprobat, în mod formal, de către Parlamentul European şi Consiliul UE.
Vizita jurnaliştilor români din diaspora la Bruxelles a inclus şi o prezentare a modului în care este organizat şi funcţionează Parlamentul European. Deşi vizitele de informare dedicate jurnaliştilor au devenit parte constantă a programelor de vizite derulate de europarlamentarii români, este pentru prima dată când un astfel de eveniment este destinat presei româneşti din diaspora.
Autor: Camelia Jula – Redactor-șef Adjunct / Occidentul Românesc