Indemnizaţia pentru maternitate în Spania

Cu toţii suntem conştienţi de faptul că Spania este una dintre ţările care oferă cele mai puţine resurse pentru familie din Uniunea Europeană. Mă refer atât la indemnizaţiile economice pentru maternitate, la prestaţiile pentru creşă sau grădiniţă, cât şi la perioada de doar şaisprezece săptămâni de concediu de sarcină şi lăuzie. În continuare voi enunţa drepturile şi prestaţiile de care pot beneficia familiile care aşteaptă bebeluşi – pe timpul sarcinii, care adoptă, sau cu copii nou născuţi.

Pe timpul sarcinii, în cazul în care viitoarea mămică este angajată sau lucrează pe cont propriu iar munca pe care o desfăşoară reprezintă un risc pentru sarcină, aceasta poate solicita, de la medicul de familie, concediu medical şi are dreptul la o indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă.

După naştere, sau în caz de adopţie, Asigurarea Socială spaniolă acordă diferite prestaţii economice de maternitate în următoarele cazuri:

Indemnizaţia pentru maternitate este un ajutor economic pe o durată de doar şaisprezece săptămâni. Această perioadă începe la data naşterii bebeluşului sau adopţiei, şi poate fi schimbată cu tata, dacă și acesta lucrează. În situația în care aveți naştere multiplă, se adaugă câte două săptămâni în plus pentru fiecare bebeluş.

Consider că este important de ştiut faptul că, atât mămicile care lucrează în regim agrar cât şi cele care au contract de muncă în serviciul domestic au aceleaşi drepturi monetare ca şi mămicile din regimul general, în baza unei norme introduse la data de 01 ianuarie 2012.

Pentru a putea beneficia de această indemnizaţie, în primul rând trebuie să fiţi în activ pe piaţa de muncă spaniolă şi să aveţi un minim de 180 de zile cotizate la asigurarea socială în ultimii şapte ani, sau să fi cotizat cel puţin 360 de zile pe toată perioada lucrată. Nu se cere această perioadă minimă de cotizare pentru persoanele de până la 21 de ani.

– Indemnizaţia pentru maternitate necontributivă este acel ajutor monetar cu o durată de 42 de zile, în cazul mămicilor care sunt în activ, dar nu ajung la limita minimă de cotizare stabilită de lege (vezi paragraful anterior).

– În cazul familiilor numeroase (sunt familii cu cel puţin trei copii, sau cu doi copii iar unul să aibă un handicap), al mamelor cu un handicap sau al familiilor cu un singur părinte, se acordă un ajutor de 1.000 € pentru naştere. Pentru a vă putea acorda acest ajutor, se vor lua în calcul veniturile dumneavoastră stabilite de lege în fiecare an.

Deduceri pe impozitul de venit de la Serviciul Public de Impozite şi Taxe (AEAT – Agencia Estatal de Administración Tributaria). Este o reducere de 1.200 € pe an a impozitului de venit timp de trei ani. Se poate solicita plata lunar, adică 100 € pe lună. Mai puteţi beneficia şi de alte deduceri din impozitul pe venit de la Serviciul Public de Impozite şi Taxe (AEAT), dar sunt luate în considerare circumstanţele personale ale fiecărei familii. De aceea vă recomand să vă prezentaţi personal la birourile fiscale de pe lângă domiciliul dumneavoastră.

Permise speciale: aici vom vorbi despre permisele pentru alăptare de care pot beneficia atât mama cât şi tatăl noului născut sau adoptat. Este vorba despre o reducere cu o oră a programului de muncă zilnic, până când bebelușul împlineşte nouă luni. Această oră se poate cumula, dacă firma unde lucrați vă permite, şi se ajunge la 15 zile libere. Mai există permisul de paternitate care, începând cu data de 1 ianuarie 2017 s-a majorat la patru săptămâni. Condiţiile pentru a beneficia de acest permis sunt aceleaşi ca şi la mămici: să fiţi în activ pe piaţa de muncă spaniolă şi să aveţi un minim de 180 de zile cotizate la asigurarea socială în ultimii şapte ani, sau să fi cotizat cel puţin 360 de zile pe toată perioada lucrată.

Dacă veţi fi cât de curând părinţi, sau aţi fost deja, vă recomand să vă interesaţi de toate aceste ajutoare familiale la Primăria din localitatea dumneavoastră, la Serviciile de Asistenţă Socială (Servicios Sociales), la Serviciul Public de Impozite și Taxe (Agencia Tributaria), la administraţia de Asigurare Socială (Instituto Nacional de la Seguridad Social), etc.

Este important de ştiut faptul că, în afară de aceste beneficii, fiecare Comunitate Autonomă acordă diferite ajutoare. Birourile de informaţii autonomice vă pot informa despre recursurile în vigoare oferite de către comunitatea unde aveţi domiciliul. Sperăm că v-au fost utile aceste informaţii. În cazul în care aveţi orice fel de nedumerire, puteţi contacta birourile Efica Abogados, iar profesioniştii în acest domeniu vă vor orienta.

Autor: Avocat Irina Fundățeanu – Specialist OR (Valencia)

Facebook: Avocat (Abogado) Irina Fundateanu

http://www.eficabogados.com/profesionales/2014-02-18-09-01-55/nadia-irina-fundateanu

Sursa foto: Shutterstock