Încoronarea lui Charles al III-lea: un jurământ, două coroane și parade

277

Sâmbătă, 6 mai a.c., Regatul Unit se pregătește pentru a celebra continuarea monarhiei britanice cu încoronarea regelui Charles al III-lea, care va primi simbolurile regale – inclusiv două coroane distincte – și va rosti jurământul ca nou monarh al țării și a altor 14 teritorii ale Comunității Națiunilor (Commonwealth în engleză), la opt luni după ce a succedat mamei sale, Elisabetei a II-a, după decesul acesteia.

Ceremonia, un ritual care își are rădăcinile în Evul Mediu, deși forma sa actuală a fost concepută la începutul secolului XX și a combinat luxul ostentativ și fastul care caracterizează familia regală Windsor. Cu toate acestea, Charles al III-lea a optat pentru simplificarea și scurtarea ceremoniilor față de încoronarea mamei sale, acum 70 de ani, pentru a se adapta mai bine la ritmul și obiceiurile secolului XXI.

Familia regală britanică va profita de ocazie pentru a consolida legăturile cu cetățenii săi și pentru a-și întări rolul instituțional: se așteaptă ca atât paradele – una pentru a merge la Abația Westminster (Westminster Abbey) și alta pentru a se întoarce la Palatul Buckingham – cât și salutul de pe balcon al noului rege, să adune milioane de oameni, iar petrecerile în toată țara se vor prelungi până luni, 8 mai, zi care a fost declarată sărbătoare publică.

Ziua încoronării, 6 mai 2023, va începe cu parada regelui prin Londra, îmbrăcat în uniformă militară și însoțit de soția sa, regina Camila, într-o trăsură, de la palatul Buckingham până la Abația Westminster. În defavoarea tradiției, regii vor folosi o trăsură diferită pentru această călătorie decât cea pentru întoarcere: vor călători în trăsura care a fost construită în 2012 pentru Jubileul de Diamant al Reginei Elisabetei a II-a.

Conform informațiilor oferite de casa regală, precizează BBC, după ce cuplul regal părăsește Palatul Buckingham, aceștia vor trece pe lângă monumentul reginei Victoria, vor parcurge lunga alee The Mall și vor trece prin Arcul Amiralității pentru a ajunge în Trafalgar Square. Acolo se vor îndrepta spre sud, pe Whitehall și Parliament Street, până vor ajunge la Parlament Square, aproape de Big Ben, și vor ocoli pentru a ajunge la Abația Westminster, unde ceremonia de încoronare este programată să înceapă la ora 11:00 ora locală (12:00, ora din Spania), sâmbătă 6 mai 2023.

În interiorul Abației Westminster îi vor aștepta în jur de 2.200 de invitați, aproape de patru ori mai puțini decât cei prezenți la încoronarea reginei Elisabetei a II-a. Printre aceștia se vor afla cei mai importanți reprezentanți politici din Marea Britanie, precum prim-ministrul Rishi Sunak și membrii cabinetului său, noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf, și foștii prim-miniștri Tony Blair și Liz Truss, potrivit BBC.

La ceremonie vor fi prezenți numeroși reprezentanți politici și religioși internaționali, în special din țările Commonwealth-ului, cum ar fi prim-ministrul australian Anthony Albanese, dar și din alte țări aliate, cum ar fi președintele Franței, Emmanuel Macron. Se așteaptă de asemenea prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și, cu toate că președintele Statelor Unite, Joe Biden, și-a scuzat prezența, soția sa, Jill Biden, va fi prezentă.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Președintele României, Klaus Iohannis, participă vineri, 5 mai, de la ora 19:00, la recepția oferită de regele Charles al III-lea șefilor de delegații, la Palatul Buckingham, iar sâmbătă, 6 mai, va participa la ceremonia încoronării regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla.

Printre invitați se numără și membri ai mai multor familii regale, precum regele Norvegiei, Haakon și Mette-Marit; regii Țărilor de Jos, Willem-Alexander și Máxima; prinții moștenitori ai Japoniei, Akishino și Kiko; sau Prințul Albert al Monaco-ului și soția sa, Charlene. Regii Spaniei, Felipe și Letizia vor participa la ceremonia de încoronare, dar nu și regii emeriți, Juan Carlos și Sofia.

Aproape jumătate dintre participanți vor fi reprezentanți ai societății civile, deoarece Charles și Camila au invitat 850 de cetățeni care s-au remarcat prin contribuțiile lor la comunitate, inclusiv 450 decorați cu Medalia Imperiului Britanic pentru Merit Civil.

Moartea reginei Elisabeta a II-a și accederea pe tron a noului rege a fost prilejul pentru mai mulți politicieni din Commonwealth să aducă în discuție o posibilă schimbare de statut.

Comunitatea Națiunilor (Commonwealth în engleză) este o uniune politică formată din 56 de state, majoritatea fiind foste teritorii ale Imperiului Britanic (cu excepția a două țări: Rwanda și Mozambic), care au ales să mențină legături de prietenie și cooperare. Fondată în 1931, prin promulgarea Statutului de la Westminster, sub numele de Comunitatea Britanică a Națiunilor (denumire schimbată în 1949), în prezent reprezintă 2,5 miliarde de oameni, atât din țări cu economii avansate, cât și din țări în curs de dezvoltare. Cele mai multe țări sunt din Africa (21), apoi din Caraibe și Americi (13), Pacific (11), Asia (8) și Europa (3).

A consemnat: Occidentul Românesc

Foto: Por DANIEL FLORES (DatosRTVE) / EDUARDO DOMINGO (DiseñoRTVE)