Pe 15 august 2023, un incendiu considerat intenționat, care a izbucnit în munții din Arafo, a mistuit cu o viteză amețitoare Parcul Natural al Coroanei Forestiere, cea mai mare zonă naturală protejată din Insulele Canare (46,6 hectare). Flăcările au pus în pericol o mare varietate de specii de plante și animale, cum ar fi recuperarea Pădurii de Laur și alte specii endemice precum Cinteza albastră de Teide sau Pinul Canarian.
Mai mult de 12.000 de persoane au fost evacuate, iar incendiul a afectat aproximativ 7% din suprafața insulei primăverii veșnice. Depărtându-se de previziunile meteorologice, cerul celei mai mari dintre Insulele Canare este iluminat în roșu de o săptămână și, deși Sistemul European de Informații privind Incendiile Forestiere (EFFIS) nu înregistrează încă datele, președinta Consiliului Insulei Tenerife, Rosa Dávila, a afirmat că incendiul a distrus deja aproape jumătate din Coroana Forestieră.
Totuși, există speranță. Progresul eforturilor de stingere a incendiului din Tenerife permite gestionarilor situației de urgență să se gândească la întoarcerea treptată a celor peste 12.000 de persoane evacuate, la casele lor.
Incendiul a afectat deja aproape 14.624 de hectare și, cu un perimetru total de 88,45 de kilometri, a perturbat viața de zi cu zi a 12 municipii. Autoritățile insulare l-au declarat cel mai grav incendiu din ultimii 40 de ani. În total, EFFIS înregistrează 86.006 hectare arse în întreg teritoriul național în acest an, față de cele 65.127 citate de Ministerul pentru Tranziția Ecologică și Provocările Demografice.
Programul european de observație prin satelit, Copernicus, estimează că suprafața afectată de incendiul din Tenerife este de 7.577 de hectare, pe baza unei imagini capturate luni, 21 august, la prânz, ceea ce înseamnă că trebuie adăugată afectarea produsă de avansul flăcărilor în ultimele ore. Aceasta înseamnă cu 1.703 de hectare mai mult în comparație cu măsurătorile anterioare efectuate pe baza unei imagini capturate vinerea trecută.
Evoluția incendiului
Primele două zile ale incendiului au fost cele mai periculoase: focul se extindea rapid, iar curentul de vânt îl alimentau, sprijinit de o climă extrem de uscată. În fața acestei situații, locuitorii a 11 din cele 31 de municipii de pe insulă au fost nevoiți să-și părăsească casele: Arafo, Candelaria, Güímar, El Rosario, El Sauzal, La Matanza, La Orotava, La Victoria, Los Realejos, Santa Úrsula și Tacoronte.
După această tensiune inițială, frontul de nord este aproape de stabilizare, iar flăcările sunt „în fază de stingere”, informează echipele de urgență pentru EFE. Lupta împotriva flăcărilor în partea de nord se concentrează în Tacoronte, unde încă există puncte fierbinți și în anumite momente focul „izbucnește”.
La sud de Arafo, echipele specializate se concentrează în Mal Abrigo, pe versanții înalți din Güímar. Aceasta este cea mai îngrijorătoare zonă, având un teren accidentat unde incendiul s-a ascuns și persistă, îngreunând stabilizarea sa. Federico Grillo, directorul pentru Situații de Urgență al Consiliului Insulei Gran Canaria, a afirmat că „acest lucru se apropie de final, în termeni de a fi controlat”, cu toate că versantul Güímar prezintă un anumit risc, cu versanți „grozavi” și alunecări de teren, ceea ce necesită o „strategie precisă” într-o circumstanță deja complexă.
În timp ce locuitorii din Candelaria și Arafo se întorc treptat la casele lor, incendiul continuă să se extindă spre sud, punând în pericol alte municipii. Echipele de stingere încearcă să țină sub control focul, dar se confruntă cu reactivări localizate – precum cele din Tacoronte și Santa Úrsula – pe care trebuie să le gestioneze în același timp.
Accesul la Teide este închis
Confruntându-se cu alarmele declanșate de incendiu, autoritățile turistice din Tenerife au dorit să transmită un mesaj de liniștire și au asigurat că insula este o destinație turistică „complet sigură” în ciuda incendiilor. Activitatea, spun ei, „continuă în mod normal” în principalele orașe.
Cu toate acestea, accesul la Parcul Național Teide prin nord și sudul insulei rămâne închis și se solicită populației să nu se apropie de perimetrul focului pentru a facilita acțiunile echipelor de stingere. În plus, a fost pus la dispoziție un număr de telefon al Rețelei de Birouri de Informații Turistice a insulei pentru a ajuta vizitatorii în spaniolă și engleză: (+34) 922 255433.
Până în prezent, nu au fost raportate pierderi de vieți omenești sau răniți, dar calitatea aerului rămâne nefavorabilă în mai mult de jumătate din municipiile insulei, în special în Los Realejos, La Orotava și Arafo. Consiliul Insulei a mutat animalele de fermă și vite în ferme amenajate pentru a le proteja de expunerea la fum.
Experții se tem, de asemenea, că flăcările ar putea ajunge la un alt areal natural: Las Siete Lomas și susțin că mai este încă mult de lucru. Manuel Miranda, consilierul canar pentru Politica Teritorială, s-a bucurat de absența victimelor și a daunelor după șapte zile de incendiu, dar a avertizat: „Aceasta nu s-a încheiat și încă mai sunt zile de muncă și efort”.
Situația incendiului
Tehnicienii au explicat că, în timpul nopții, au apărut probleme importante în El Ravelo și Benijo din cauza scânteilor care au putut fi gestionate în mod pozitiv datorită muncii enorme depuse de pompieri, cu sprijinul echipelor forestiere. Incendiul a fost stabilizat de la Barranco de Añavingo, din Arafo, până în zona sud a La Esperanza, unde au avut loc unele reactivări punctuale. Creșterea umidității a facilitat și mai mult activitățile de stingere în această zonă, deoarece posibilitatea de aprindere a scânteilor s-a redus semnificativ.
Cea mai complicată parte a incendiului este acum în Valea Orotava, în special în zona El Portillo și Mal Abrigo, unde există o activitate intensă, și în zona Cho Marcial, din Arafo, unde se va lucra în principal cu mijloacele mai grele pentru a preveni extinderea, deoarece potențialul s-ar amplifica considerabil dacă acest lucru s-ar întâmpla.
Calitatea aerului
Pe de altă parte, Guvernul Canarelor a emis un buletin cu declarația de calitate nefavorabilă a aerului pentru o zonă teritorială care include, pe versantul nord, municipiile: El Sauzal, La Matanza, La Victoria, Santa Úrsula, La Orotava, Puerto de la Cruz, Los Realejos, Buenavista del Norte, Los Silos, Garachico, Icod de los Vinos, La Guancha și San Juan de la Rambla. Și pe partea de sud, localitățile Arafo, Candelaria, Güímar, Fasnia și Arico. Această situație este cauzată de fumul provenit din incendiile forestiere, care este compus dintr-o combinație de gaze și particule mici emise în urma arderii vegetației și a altor materiale.
Guvernul Insulelor Canare sfătuiește evitarea staționării în aer liber și desfășurarea activităților fizice intense sau prelungite. De asemenea, recomandă închiderea ușilor și ferestrelor și, dacă există aer condiționat, să fie folosit în modul de recirculare și cu filtre curate. În aer liber, se recomandă purtarea măștii FFP2 pentru a preveni problemele respiratorii și protejarea ochilor, pe cât posibil, și spălarea lor în caz de nevoie.
Populație sensibilă/grupuri de risc
-
- Persoane cu afecțiuni respiratorii sau cardiace anterioare, cum ar fi astmul, bronșita cronică și emfizemul;
- Copii, femei gravide și persoane în vârstă;
- Persoane care fac activități fizice intense;
- Persoane cu mobilitate redusă;
Simptome probabile: Tuse, iritație a ochilor, nasului sau gâtului; dificultate la respirația profundă, disconfort toracic, palpitații, oboseală; agravarea simptomelor la persoanele cu afecțiuni respiratorii sau cardiace anterioare.
A consemnat: Occidentul Românesc
Surse informații și foto: EFFIS, RTVE