În vizită la „Nuestra Señora del Pilar” (Maica Domnului de pe stâlp) din Zaragoza

Despre Basilica de Nuestra Señora del Pilar din Zaragoza (Aragon) se spune că este prima biserică din istorie dedicată Fecioarei Maria. Partea veche a oraşului, pe malul râului Ebro, merită cu prisosinţă un popas pentru că posedă cele mai importante obiective turistice şi este împânzită de hoteluri, baruri şi restaurante.

În Plaza Nuestra Señora del Pilar se află bazilica, un simbol al aşezării. Despre Basilica de Nuestra Señora del Pilar se spune că este prima biserică din istorie dedicată Fecioarei Maria. O veche legendă povesteşte că Sfântul Iacov cel Mare care propovăduia cuvântul lui Iisus în Spania, descurajat de eşecul misiunii sale, se ruga pe malul râului Ebro. În anul 40 d. H., Fecioara Maria s-a arătat Sfântului Iacov şi i-a dat o mică statuie din lemn şi o coloană de jasp cerându-i să construiască o biserică în cinstea ei: „Acest loc va fi casa mea şi această imagine şi coloană trebuie să fie numele şi altarul bisericii pe care o vei construi!”.

Astfel a apărut Nuestra Señora del Pilar, o capelă mică, prima biserică dedicată Fecioarei Maria, înălţată în urma singurei apariţii săvârşite înainte de Adormirea sa. Desigur, în prezent această capelă nu mai există. Impunătoarea biserică pe care o vedem astăzi este a treia înălţată pe acelaşi loc, dar toate transformările ulterioare au păstrat intacte statuia şi coloana de jasp a Fecioarei Maria, precum şi numele „Nuestra Señora del Pilar” (Maica Domnului de pe stâlp).

Basilica, a doua catedrală a oraşului Zaragoza, cu 11 cupole şi 4 turnuri, atrage atenţia chiar şi a unui necunoscător datorită împletirii de stiluri. Simbioza de tehnici şi înspiraţii musulmane şi creştine a dus la un rezultat surprinzător, cupolele acoperite cu ţiglă colorată îmbinată în geometrii rafinate fiind dovada încă vie a stilului occidental cu influenţe islamice. Stâlpii masivi din interior împart spaţiul în trei părţi foarte spaţioase. Peretele şi tavanul în stil mudéjar, altarul gotic executat în alabastru şi stranele în stil baroc sunt cele mai frumoase. Capela Doamnei în care se află legendarul stâlp care susţine Fecioara, o mică statuie de lemn cu încrustaţii de argint, este zona cea mai vizitată de pelerini. Construcţia actualei biserici a început în 1681, dar a fost considerată finalizată abia în 1872 când a fost terminată şi cupola principală.

Nefiind prea cunoscătoare în ale religiei, îmi este destul de greu să descriu un astfel de lăcaş, de aceea vă invit să admirați imaginile atașate şi să vă faceți propria impresie. Veți observa vechiul sistem de iluminat prin oculii aflaţi în cupole, capelele dedicate unor sfinţi, imensitatea interiorului, robusteţea coloanelor de susţinere şi mai ales capela Fecioarei Maria cu mica statuie de pe stâlp.

Basilica Nuestra Señora del Pilar din Zaragoza este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj ale catolicismului şi adăposteşte nu doar valori spirituale, ci şi valori artistice datând din perioade diferite. Frescele de pe boltă realizate de Goya, altarul şi orga nu vor lăsa pe nimeni indiferent.

Autor și foto: Kasandra Kalmann Năsăudean (Chief executive officer OR)
Zaragoza, 31 martie 2017