În orice domeniu succesul este fără limite

54

DSC04308 [640x480]

FOTO: Lucian Piricz și Gheorghe Cosma

Din milioanele de români care au emigrat în Europa mulți au înțeles că au șansa vieții lor să se descopere cine sunt, că au posibilitatea să se reinventeze în țări unde competiția este cheia succesului. Unii excelează în diverse domenii de activitate, alții încă mai trăiesc după sloganul: „Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”, fiind tentați să se întoarcă la servitute în România atâta timp cât guvernarea le oferă „un ajutor”.

Pentru aceștia este foarte greu de înțeles că sistemul capitalist presupune în primul rând libertate, în opoziţie cu socialismul în care statul deţine monopolul. Crizele au evidențiat nevoia cetăţeanului de a se informa şi de a-şi exercita drepturile având posibilitatea să-i aleagă pe cei care îl guvernează. Este exact ceea ce socialismul nu a oferit niciodată în România: alegeri autentice şi drepturi civile.

Așadar, după 25 de ani de la căderea comunismului mai există români imigranți pentru care drumul de la „statul ne îngrijeşte pe toţi” la responsabilitatea autoadministrării este imposibil de realizat, așteptând cu mâna întinsă ajutor de la guvernul țării de adopție și milă de la concetățeni.

Lucian Piricz și Gheorghe Cosma sunt printre românii din Spania care au înțeles că fără muncă, sacrificii și perfecționare nu poți progresa. Au pornit de la zero, au muncit 7 zile din 7, ani de zile au învățat de la spanioli tot ce-a fost pozitiv în domeniul turismului, în relația cu angajații și viața de zi cu zi și au ajuns pe culmi. În momentul de față dețin 40 de apartamente în mijlocul Madridului în care găzduiesc turiști sosiți din toate colțurile lumii. Un ardelean și un oltean pentru care munca, seriozitatea și responsablitatea sunt prioritare.

Lucian Piricz a ajuns în Spania în anul 2002. A început să lucreze într-un restaurant în care a trecut prin toate etapele: de la munca necalificată la bucătărie (a spălat mii de vase și oale) , la cea de ospătar și șef de sală. Când criza economică a afectat și compania care deținea restaurantul, Lucian avea două variante: să se întoarcă în România sau să intre în șomaj.

După o analiză comparativă între ce-i poate oferi România și Spania la acel moment, a considerat că a sosit momentul să se reinventeze, astfel că în anul 2010 a ales să înceapă propria afacere. Printr-un program guvernamental pentru șomeri, a efectuat un proiect prin care a solicitat un procent din suma totală alocată pentru șomaj și astfel, cu 5.000 de euro a închiriat și utilat primul apartament pentru cazarea turiștilor care vizitează Madridul.

“A fost o casă de oaspeți pe care am zugrăvit-o singur, am utilat-o cu mobilă la preț redus cumpărată de la un magazin de specialitate, am creat un site pe internet pentru a o face cunoscută potențialilor clienți și am pornit la drum. Chiar din prima lună am avut cerințe care au depășit cu mult așteptările. Eu făceam curățenie, aduceam turiștii de la aeroport, îi cazam, mă ocupam să le ofer un confort decent și servicii corecte, civilizate.

Am muncit enorm de mult în acea perioadă dar aici, fără muncă și seriozitate nu poți face nimic și eu nu pot trăi cu mâna întinsă la autorități. Am emigrat ca să-mi schimb viața și să fac ceva pentru mine nu să continui ceea ce făceam în România. Întradevăr, este foarte greu să te adaptezi programului de muncă, să treci prin toate etapele de perfecționare a unei societăți civilizate dar dacă îți dorești să ajungi într-un punct anume, poți. Totul este să vrei și să nu depinzi de alții” a menționat Lucian Piricz într-un interviu acordat publicației noastre.

Gheorghe Cosma și-a început viața de imigrant în Spania ca salahor (peón) în construcții. O muncă necalificată pe care spaniolii refuză să o presteze. Ani de zile, Gigi s-a numărat printre peónii români de pe șantierele de construcții ale Spaniei. Când Lucian Piricz i-a propus să lucreze împreună în turism diferența i s-a părut copleșitoare și foarte greu de realizat. De la acel moment au trecu peste patru ani, timp în care Gheorghe Cosma a învățat de la „profesorul său” toate secretele necesare unui turism de calitate care implică multă muncă, renunțare, sacrificii, perfecționare.

Astăzi, cei doi români sunt cunoscuți în domeniul lor pentru seriozitatea și responsabilitatea cu care s-au impus într-o lume în care calitatea primează. După cele 40 de apartamente în Madrid care găzduiesc în permanență turiști din toată lumea, o altă investiție urmează să fie inaugurată. Un hotel central în Huelva, la o distanță de aproximativ 100 de km de Sevilla care va fi deschis clienților în Săptămâna Mare a Paștelui Catolic. 35 de camere își așteaptă oaspeții într-o perfectă stare de funcționare, curățenie și servicii de calitate.

„Și pentru hotel, ca și pentru apartamentele din Madrid, am angajat români din zonă care au nevoie de muncă și sunt serioși. În serviciile juridice și de contabilitate lucrăm cu specialiști spanioli dar în serviciile hoteliere numai cu români. Am ținut să-i angajăm pentru că și ei trec prin etapele pe care le-am trecut noi și știm ce înseamnă să nu găsești de muncă. Și ca totul să funcționeze corect românii trebuie să înțeleagă că noi lucrăm după modelul spaniolilor. Nu există șef și angajat.

Noi suntem o mare familie unde fiecare trebuie să contribuie cu tot ce are mai bun. De la respect reciproc, la seriozitate, corectitudine și responsabilitate. Dacă nu ne completăm unii pe alții nu putem progresa iar afacerea are de suferit și implicit ei. Așa cum și eu am învățat de la Lucian și el de la spanioli. Nu trebuie să aștepte să le tot spunem ce au de făcut, să le urmărim munca etc.

Fiecare trebuie să se responsabilizeze și să facă muncă de calitate conform cerințelor noastre. E foarte important să-și schimbe gândirea comunistă și să se adapteze etapelor de perfecționare, altfel nu vor reuși să progreseze. Vor rămâne cu frustrări și vor bate pasul pe loc. Nimic nu este imposibil. Totul este să-ți dorești, dar fără multă muncă, responsabilitate, cinste, corectitudine și seriozitate, nu este posibil. Capitalismul este foarte dificil pentru cei care nu se pot adapta unui program, pentru cei care așteaptă în permanență să fie ajutați de alții”, a ținut să sublinieze Gheorghe Cosma.

IMG-20150325-WA0001 [640x480] IMG-20150325-WA0011 [640x480]

FOTO: Interior hotel Huelva

Conform ultimelor informații, hotelul din Huelva va avea succesul așteptat dat fiind faptul că este rezervat la capacitate maximă începând cu luna aprilie iar din ultimele declarații, cei doi români vor deschide porțile unei noi investiții în luna mai a acestui an, în Calpe, Provincia Alicante, una dintre cele mai apreciate stațiuni de pe coasta de est a Spaniei. O altă investiție care va genera locuri de muncă pentru românii din zonă și posibilitatea de perfecționare a acestora. Mult succes!

Autor și editor: Kasandra Kalmann Năsăudean