În contextul COVID-19, tot mai mulți cetățeni români din Spania solicită repatrierea

Prim-ministrul României a anunțat joi, 2 aprilie a.c., la începutul ședinței de Guvern, că tot mai mulți cetățeni români din Spania solicită repatrierea.

Premierul Ludovic Orban a precizat că ambasadele și consulatele române vor face o „selecție riguroasă” cu cetățenii români care „chiar au nevoie și pot să respecte condițiile de revenire în țară”.

„Am primit mai multe solicitări din Spania, din partea unor cetățeni români, cetățeni care au avut contracte de muncă sezoniere, unele întrerupte pe perioadă determinată, unele întrerupte la termen, altele întrerupte înainte de termen, din cauza răspândirii epidemiei, care solicită să îi susținem în revenirea în țară. Cum am procedat și în Italia, cu o verificare foarte serioasă din partea ambasadei, a consulilor noștri, trebuie făcute liste cu astfel de cetățeni care chiar au nevoie și pot să respecte condițiile de revenire în țară. Și la fel cum am procedat anterior, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, al companiei Tarom, să reușim să-i readucem în țară. Repet, aveți mare grijă, că știți ce am pățit cu avionul de la Barcelona, parcă. Deci aici trebuie o selecție riguroasă, este vorba despre cetățeni români care chiar au avut contracte, care sunt serioși și care într-adevăr merită întreaga noastră susținere în vederea revenirii în țară” – a subliniat premierul, citat de stirileprotv.ro.

Premierul Orban a mai subliniat faptul că românii care vor veni din Spania trebuie aduși cât mai aproape de zona de reședință, „pentru un transport eficient către locurile de carantină”.

În acest context, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a declarat că este important să fie făcute liste riguroase, pentru a putea fi verificat „gradul de infracționalitate”: „Important pentru noi este să verificăm și gradul de infracționalitate. Și atunci, pe listă, putem să verificăm tot ce intră în România.”, scrie stirileprotv.ro.

Cetățenilor români care se află temporar în Spania și care sunt absolut obligați să se întoarcă în România, tranzitând teritoriul spaniol, Ambasada României la Madrid recomandă tipărirea documentului de mai jos și prezentarea sa la un eventual control al autorităților spaniole.

De asemenea, Ambasada recomandă verificarea în mod constant a condițiilor de călătorie valabile pe teritoriul statelor pe care urmează să le tranzitați până la destinație, la acest link: http://www.mae.ro/node/51880

Click aici pentru descărcarea documentului.