Laura Bretan: „Îmi doresc să aduc finala Eurovision 2020 în România”

35

 

TVR a anunțat care sunt cele 24 de piese alese pentru semifinalele Eurovision România 2019 și a dezvăluit unde vor avea loc cele trei show-uri ale Selecției Naționale.

Sub sloganul „Împlineşte visul!“, seria show-urilor Selecţiei Naţionale debutează la Iaşi, în Sala Polivalentă, pe 27 ianuarie 2019, când vor fi desemnaţi primii finalişti ai concursului. Spectacolul Eurovision va continua la Arad, pe 10 februarie, unde juriul şi telespectatorii vor califica alte şase piese pentru finală, în decorul de la Sala Sporturilor „Victoria“.

Pe 17 februarie 2019, fanii vor afla cine va reprezenta România la Eurovision, în cadrul marei finale de la Bucureşti, într-un spectacol transmis de TVR. La sfârşitul celor trei show-uri ale Selecţiei Naţionale 2019, telespectatorii vor afla cine va urca pe scena Eurovision din Tel Aviv. Dintre melodiile calificate în concurs, doar una va fi desemnată câştigătoarea Eurovision România.    

Popularitatea pe care o are în Statele Unite și susținerea de care se bucură din partea unei echipe de profesioniști (compozitori, textieri, orchestratori, management, producători, designer) o recomandă pe Laura Bretan, drept o concurentă avizată la noua selecție națională Eurovision 2019. 

Un cântec minunat, intitulat „Dear Father”, de Mihai Alexandru, unul dintre compozitorii preferați la Eurovision, pe un text de Alexandra Niculae, a convins-o pe Laura Bretan să participe la concurs, după ce mai primise o serie de oferte de la compozitori din Statele Unite, Italia sau Slovenia.  

Născută într-o suburbie din Chicago, din părinți români, Laura Bretan a uimit Statele Unite la concursul la „America’s Got Talent”, unde a ajuns până în finală. Laura își dorește să facă mai mult pentru România, țara unde s-au născut părinții ei (mama, din Hațeg, județul Hunedoara, iar tatăl din județul Satu Mare): să aducă finala Eurovision 2020 în România!  

Dintre cele 126 de piese înscrise în concurs, doar 24 vor intra în cursa pentru un loc pe scena din Tel Aviv. Printre concurenţi se numără tineri artişti români şi străini, dar şi „veterani” ai industriei şi foşti participanţi, precum Mihai Trăistariu, Dan Bittman şi Nicola, și desigur, Laura Bretan, câştigătoarea sezonului 6 „Românii au talent”.

Smaranda Vornicu-Shalit va conduce, anul acesta, delegaţia României la Tel Aviv. După ce s-a implicat în reluarea Festivalului Concurs Internaţional Cerbul de Aur, în calitate de Director al evenimentului, Smaranda Vornicu-Shalit a acceptat provocarea de a coordona delegaţia României la Eurovision 2019.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie.

Români de valoare din Belgia, Franța, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii s-au întâlnit pe 26 mai 2018, pe malul Mării Mediterane, în stațiunea Calpe, provincia Alicante din Regatul Spaniei, în cadrul celei de a doua ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de publicația de limbă română „Occidentul Românesc”, pentru a primi o recunoaștere simbolică a activității, profesionalismului și voluntariatului lor. Printre acești români s-a aflat și Laura Bretan. Prestația ei din cadrul galei „Noi susținem excelența!” a demonstrat, încă o dată, un talent uimitor, o sensibilitate înduioșătoare și, totodată, o modestie ce a caracterizat întotdeauna marii artiști.

În cadrul evenimentului, „Occidentul Românesc” i-a acordat Laurei Bretan, în urma votului popular, un premiu special de recunoaștere pentru performanțele obținute, pentru promovarea valorii și pentru faptul că a devenit în ultimii ani, un real ambasador a excelenței românești peste hotare.

A consemnat: Ilinca Fodor, redactor-șef adjunct Occidentul Românesc

Sursa foto: arhiva OR