IEH: Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni

banner IEH [800x600]

„Ziua românilor de pretutindeni” – mai 2016

Manifestări de amploare dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni sunt organizate anul acesta la București, Cahul – Republica Moldova, Cernauți și Ismail – Ucraina, Madrid – Spania și Atena – Grecia de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Evenimentele au debutat  în data de 16 mai 2016 cu o caravană a limbii române în Republica Moldova.  În perioada 16-25 mai 2016, în mai multe localități se defășoară o serie de reprezentații de teatru de papuși pentru copii.

De asemenea, în perioada 21-22 mai 2016, în cadrul aceluiași proiect se vor desfășura  și cursuri/ateliere de limba română și istoria românilor, destinate profesorilor care predau  în şcoli din Ucraina (Sudul Basarabiei) şi Republica Moldova.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni organizează în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Românce din Grecia  în Atena, în perioada 25 mai – 1 iunie 2016,  ateliere gratuite de metodica predării limbii române şi a psihopedagogiei şcolare.

Evenimentul de la București este aniversat în premieră printr-un parteneriat tripartit între Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni –MAE.

Tradițiile populare din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova vor fi prezentate  în data de 28 mai 2016 la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București unde va avea loc „Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României și Balcani”. Cei prezenți vor putea admira obiecte traditionale, dar și îndemanarea meșterilor populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova. Ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin.

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare va avea loc în aceeași zi o conferință – dezbatere  cu titlul „Excelența românească peste hotare”, având ca invitați români din diaspora. Momentul muzical de la finalul conferinței va fi susținut de naistul Nicolae Voiculeț.

În data de 29 mai 2016, publicul bucureștean este invitat la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău pentru a participa la concertul trupei VUNK, alături de soliștii basarabeni Cătălin Josan și Natalia Barbu.

Manifestările de la București reunesc reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei românești. Astfel, publicul va cunoaște cele două comunități românești din afara granițelor: cea istorică, promovând patrimoniul cultural al românilor din vecinătate și Balcani, și diaspora, care va stimula tânăra generație prin modele de succes.

La Cernăuți, în data de 28 mai 2016, pe scena Teatrului Muzical-Dramatic “Olga Kobyleanska” va avea loc spectacolul folcloric “Interferențe folclorice românești”. Evenimentul este organizat de IEH, în parteneriat cu Liga Tineretului Român din Cernăuţi,