IEH: Carte pentru deţinuţii români aflaţi în sistemele penitenciare din alte ţări

Knjige1

Deţinuţii români, care execută pedepse în alte sisteme penitenciare din Europa, vor citi cărţi în limba română, prin grija Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Cele doua instituţii partenere şi-au propus, prin derularea proiectului „Carte pentru deţinuţii români aflaţi în sistemele penitenciare din alte ţări”, colectarea de cărți în limba română pentru crearea, prin donație, a unui fond de carte destinat realizării de biblioteci pentru deținuții români, aflați în sisteme penitenciare din străinătate.

Obiectivele proiectului vizează diminuarea influenţelor negative şi dezvoltarea universului de cunoaştere al deţinuţilor de origine română, aflaţi în sisteme penitenciare europene. Totodată, proiectul vizează şi dezvoltarea colaborării cu alte sisteme penitenciare din Europa care custodiază cetăţeni români.

Până în prezent, au fost colectate aproximativ 4800 de volume. O parte dintre acestea va ajunge, în perioada următoare, în sistemul penitenciar spaniol, prin intermediul preoţilor misionari desemnaţi de către Mitropolia Ortodoxă a Europei Occidentale şi Meridionale – Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. De asemenea, vor primi cărți în limba maternă și deţinuţii români aflați în penitenciarele din Grecia, Italia, Belgia şi Marea Britanie.