Guvernul va înființa mai multe secţii de votare pentru românii din diaspora

92

Românii din diaspora vor beneficia de mai multe secţii de votare, Executivul reglementând modalităţile de înfiinţare a acestora printr-un proiect de OUG, în condiţiile în care numărul celor care s-au înscris în Registrul Electoral cu opţiunea „vot prin corespondenţă” este extrem de mic.

ordonanta de urgenta

Guvernul a definitivat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că puţin peste 6.000 de români din afara graniţelor s-au înregistrat în Registrul Electoral, iar, dintre aceştia doar 4.789 au precizat că vor să voteze prin corespondenţă. Legea care introduce posibilitatea votului prin corespondenţă, aşa cum a fost aprobată de Parlament, conţine proceduri mai complicate de înscriere în Registru şi limitează posibilităţile guvernului de a crea noi secţii de votare, precizează mediafax.ro.

Soluţia pentru a evita repetarea situaţiei de la alegerile prezidenţiale din 2014, când românii au stat la cozi interminabile sau au fost trimişi la secţii aflate la distanţe mari de localitatea lor, este suplimentarea acestora. Astfel, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, guvernul poate dispune crearea unui număr mai mare de secţii, faţă de cele organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite şi institutele culturale din străinătate.

Concret, la articolul 23 este introdus un amendament care precizează că Ministerul Afacerilor Externe propune Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea de secţii suplimentare, în afara secţiilor de votare de pe lângă misiuni diplomatice, în termen de 15 zile de la anunţarea datei alegerilor. Secţiile vor fi organizate cu acordul ţării respective.

În plus, Guvernul menţine posibilitatea de a înfiinţa noi secţii de votare, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, dacă cel puţin 100 de alegători cu domiciliul sau reşedinţa în acele localităţi au solicitat acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral.