Guvernul spaniol interzice angajatorilor să efectueze concedieri din cauza pandemiei de coronavirus

La 28 martie a.c., guvernul spaniol a interzis angajatorilor să efectueze concedieri din cauza pandemiei de coronavirus. Nu vor fi permise concedieri asociate stării de urgență, fie motivate de forță majoră, fie din cauza situației economice sau a reducerii producției.

Măsura se aplică și lucrătorilor cu contracte temporare, acestea urmând a fi reînnoite la terminarea crizei, evitând astfel ca lucrătorii să fie concediați. Timpul în care activitatea agenților economici se suspendă din cauza crizei nu se consideră parte din durata contractului, garantându-se astfel respectarea perioadei de angajare prevăzute în contract.

În paralel cu flexibilizarea și facilitarea ERTE (șomaj tehnic), Ministerul Muncii spaniol a mai anunțat că Inspecția Muncii va spori controalele privind necesitatea obiectivă a angajatorilor de a solicita ERTE. De asemenea, plata prestației de șomaj tehnic va începe de la momentul la care s-a produs suspendarea activității din motive de forță majoră.

În caz că angajatorul dumneavoastră vă concediază individual (nu ERTE) pentru un motiv relaționat cu criza, semnalați situația Inspecției Muncii spaniole!

http://prensa.mitramiss.gob.es/WebPrensa/noticias/ministro/detalle/3759

Sursa: Ambasada României în Regatul Spaniei