Greenpeace cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari
Greenpeace cere desecretizarea acordului de înființare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari. Acordul a fost semnat în luna octombrie de către părțile română și chineză în prezența Premierului și este un document păstrat secret. Memorandumul de înțelegere, semnat în prealabil cu partenerul chinez, include o clauză de confidențialitate[1] conform căreia numai partea chineză poate disemina public documentele aferente proiectului.
Acesta este un paravan de netrecut pentru toți cei care vor să știe mai multe despre investiția respectivă a statului – cetățeni, presă și societate civilă.
Complexul Energetic Oltenia aparține tuturor cetățenilor acestei țări, iar Ministerul Economiei și întregul guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetățenilor țării. Cu toate acestea, entitățile amintite semneză înțelegeri cu China, în numele cetățenilor pe care îi reprezintă, însă cu cu clauze de confidențialitate față de aceștia.
Greenpeace a transmis astăzi, 8 decembrie, către Guvern, o cerere de desecretizare a Acordului de înființare a companiei și de comunicare a documentului.
„Suntem de părere că Guvernul trebuie să susțină interesele cetățenilor României în relația cu țările străine și nu pe cele ale Chinei în relația cu cetățenii României. Transparența, în acest context, este o condiție minimă înainte de orice decizie.” – se menționează în cerere.
Greenpeace consideră că, într-o țară democratică, angajamentele ce privesc interesele economice ale cetățenilor nu trebuie secretizate; din contră, publicul trebuie încurajat să participe în procesul decizional.
Note pentru editori
În decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a semnat cu compania chineză China Huadian Engineering Memorandumul de înțelegere pentru construirea unui grup energetic de minim 500 MW, la Rovinari.
În cadrul Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est (Bucureşti, 26 noiembrie 2013), reprezentanții celor două companii, în prezența Prim-Miniștrilor celor două țări, au semnat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoenergetic de la Rovinari.
La 31 octombrie 2014, președinții celor două companii, în prezența premierului Victor Ponta, au semnat Acordul de înființare a companiei IPP pentru implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari.
Informații de contact:
Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România, ionut.cepraga@greenpeace.org , 0040/724 302 487
[1]Clauza de confidențialitate, împreună cu îndemnul de a contacta compania chineză, au fost transmise organizației Greenpeace de către Complexul Energetic Oltenia, prin răspunsul 443/19.11.2014, a cărei copie este disponibilă, pentru consultare, aici: http://goo.gl/l6P2M7