Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016 – Informații utile pentru românii care participă la evenimentul sportiv din Franța

ghid

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, și Federația Română de Fotbal au elaborat Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016 în scopul informării persoanelor care vor participa la evenimentul sportiv ce va avea loc în perioada 10 iunie – 10 iulie, în Franța.

Ghidul conține informații utile pentru suporterii români care vor participa la meciurile de fotbal (regulile de acces și conduita pe stadioane, măsuri specifice de securitate), precum și informații generale privind legislația franceză (documente necesare, informații medicale, norme rutiere etc.).

Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016, poate fi accesat aici:

http://www.mai.gov.ro/documente/utile/Ghid%20campionatul%20european%20de%20fotbal.pdf

Campionatul European de Fotbal 2016 va avea loc în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016 în Franța. Meciul Franța – România deschide Euro 2016. Partida se va juca vineri, 10 iunie, de la orele 22:00.

Realizatorii Ghidului recomandă cetățenilor români care vor fi prezenți în Franța la meciurile de fotbal ale echipei Naționale a României să se asigure că au documentele de călătorie valabile și să le dețină asupra lor la intrarea pe stadioane, să respecte indicațiile forțelor de ordine franceze care asigură securitatea desfășurării acestei competiții.

Accesul și conduita în stadion
Accesul pe stadion se face pe baza unui tichet valid. Dacă persoana respectivă are sub 16 ani, atunci aceasta va intra în arenă doar dacă este însoțită de un adult. Personalul desemnat de UEFA va controla orice persoană, care în opinia sa reprezintă un risc în privința unei potențiale tulburări a ordinii publice.

Pentru accesul în stadioane vor fi organizate trei filtre succesive check-point, marcate și securizate. La primul filtru va fi verificată autenticitatea biletelor, la al doilea va fi controlul corporal sumar, iar la ultimul accesul prin turnichete și controlul biletelor.

Porțile stadionului se deschid cu trei ore înainte de startul meciului.

Revânzarea biletelor este interzisă.

Titularul de bilete nominale trebuie să fie însoțit de cei pentru care a cumpărat biletele. În plus, accesul se va face în baza unui document de identitate (pașaport, carte de identitate sau permis de conducere)

Accesul în stadion nu este permis cu arme sau obiecte contondente  precum umbrelă, cască moto/velo sau scaun pliant. Suporterii nu au voie nici cu bagaje (geantă, rucsac sau servietă) ce depășesc dimensiunile de 25cmx25cmx25cm și nici cu sticle, căni, bidoane, doze ori peturi.

Mai sunt interzise: materiale pirotehnice, spray-uri cu gaz, substanțe corozive sau inflamabile, vopsele, dispozitive laser, drone, băuturi alcoolice, bannere care conțin texte rasiste, xenofobe, sexuale, religioase sau politice.

Suporterii nu au voie nici cu dispozitive electronice care amplifică sunetul, cum ar fi megafoane, claxoanele sau vuvuzele.

Și zona pentru fani va fi securizată și supusă unor controale stricte similare celor de pe stadion. 2.000 de voluntari vor fi angrenați în dispozitivul de securitate.

În stadion, sunt interzise aruncarea obiectelor sau a lichidelor spre alte persoane sau pe terenul  de joc. Suporterii nu au voie nici să se deghizeze sau să-și camufleze fața, pentru că ar îngreuna recunoașterea persoanei în cauză. Fumatul (inclusiv folosirea țigării electronice) în stadion este interzis.

Măsuri speciale de securitate
Ministerul de Externe le reamintește românilor care merg în Franța că în toată țara este stare de urgență, decretată după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015. Inclusiv controalele la frontiere sunt menținute.

MAE le recomandă românilor aflați în regiunea Parisului să respecte avertismentele de siguranță emise de autoritățile franceze. Totodată, sunt sfătuiți să fie atenți  în special în mijloacele de transport în comun, în zonele aglomerate și în timpul manifestațiilor sportive.

În cazul în care veți avea informații despre români aflați într-o situație de urgență sunteți sfătuiți să contactați Ambasada României la Paris la numărul de telefon +33 (0) 68 07 13 729 sau la adresa de email: paris.consul@mae.ro

MAE mai anunță că jandarmi și polițiști români vor fi detașați în Franța pentru a le oferi asistență suporterilor români. Ei vor fi prezenți în zone publice, precum aeroporturi, gări, stadioane și fanzone-uri.

În cazul unor incidente precum accidente, altercații sau jafuri, românii sunt sfătuiți să sune la următoarele numere de telefon:

112 – Serviciul urgenţe

17 – Poliţia

15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)

18 – Pompieri

115 – Număr pentru cei fără adăpost

MAE reamintește și regulile de circulație din Franța:

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franţa.

În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta.

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată.

Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amendă până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii.

Detalii suplimentare legate de turneul final din Franţa se regăsesc şi în cadrul aplicaţiilor oficiale pentru mobil „UEFA EURO 2016 Fan Guide” și „UEFA EURO 2016”. Aplicațiile oferă indicaţii cu privire la stadioane (moduri şi mijloace de deplasare către şi de la acestea, poziţionare pe hartă/coordonate GPS), zone pentru fani, partide de fotbal şi zone de cazare, recreere şi alimentaţie publică.