Fructele lunii august
De nenumarate ori, oamenii de știință au analizat minuțios pruna. În urma analizelor, s-a descoperit că ea este extrem de bogată în glucide, hidrați de carbon, acizi organici, vitaminele A și B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, pentru a aminti doar o parte din componenții ei. Prin urmare, nu trebuie să ne miram de proprietățile remarcabile ale acestui fruct: fortifică sistemul nervos, combate starile de oboseală, stimulează tranzitul intestinal, normalizează volumul ficatului (reduce hepatomegalia). Iată de ce, pruna este un aliment recomandat astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor. În plus, puterea depurativă și diuretică a prunei o face utilă persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroză, celor cu intoxicații alimentare acute.
Proprietățile laxative ale prunei sunt unanim recunoscute. Vom reține deci că pruna este un aliment capabil să întărească celula nervoasă, să revigoreze organismul, să-l elibereze de deșeuri și toxine, să regleze funcțiile hepatice, tranzitul intestinal și debitul urinar. Trebuie să adăugăm și faptul că puterea ei diuretică ajută corpul să elimine apa din țesuturi. Această informație va avea, fără îndoială, un ecou favorabil la cei afectați de celulită. De aici derivă necesitatea unei cure cu prune, dimineața pe stomacul gol. Cura se face progresiv, tinând cont de toleranța gastrică a fiecăruia. Există diferite soiuri de prune: brumării, renglote etc. Toate au calități identice. Este deci inutil să preferați un anumit soi, cel puțin din acest punct de vedere. Sub formă de compot, o mare parte din componentele prețioase ale prunei dispar. Cu toate acestea, preparată astfel, pruna este indicată persoanelor cu hemoroizi și celor cu afecțiuni ale aparatului digestiv. Ca și fructele crude, prunele uscate se pretează la mini-cure făcute dimineața, pe stomacul gol. Dar persoanele cu adevărat interesate să-și elibereze organismul de toxine (în special cele cu afecțiuni reumatice și hepatice) pot face o cură exclusivă cu prune uscate, timp de două sau trei zile, cură ce poate fi repetată de mai multe ori în decursul anului. O spun încă o dată, această igienă alimentară nu trebuie urmată la întâmplare. Anumite persoane au nevoie de o perioadă de adaptare. O cură vegetală trebuie începută întotdeauna cu prudență, mai ales dacă este o cură exclusivă. Prunele uscate nu sunt contraindicate într-un regim hiposodat. În schimb, atât fructele crude cât și prunele uscate nu sunt recomandate diabeticilor.
Pepenele roşu este vedeta alimentaţiei de vară
Beneficiile pepenelui roșu sunt, așadar, uluitoare. Indiferent câte felii mănânci, cu siguranță te vei alege cu una din cea mai bogată combinație de antioxidanți ce există în natură.
- Pepenele roșu este o sursă excelentă de vitamina A, antioxidantul care ajută la sănătatea ochilor, vitamina C care întărește imunitatea și vitamina B6.
- Roșiile au fost mereu considerate o mare sursă de licopen, un foarte puternic antioxidant care luptă împotriva multor tipuri de cancer, îndeosebi a cancerului de prostată sau de sân. Pepenele roșu însă are concentrație mai mare de licopen decât orice altă legumă sau alt fruct proaspăt. Culoarea roșie a pepenelui este dată tocmai de acest licopen.
- Este un fapt surprinzator că pepenele roșu este singurul fruct care conține cea mai mare concentrație de licopen din natură.
- Pepenele roșu este fructul cel mai bogat în electroliți, sărurile de sodiu și potasiu pe care le pierdem prin transpirație.
- Pepenele roșu este foarte bogat în vitaminele B care întăresc funcția creierului și ajută la convertirea proteinelor în energie celulară. Întru-cât are cea mai mare concentrație de apă dintre toate fructele este considerat mult mai valoros decât alte fructe.
- Pepenele roșu are un efect special răcoritor și este foarte bogat într-un aminoacid citrulina, de care corpul nostru are nevoie ca să creeze alt aminoacid, arginina, care este folosit în ciclul ureei ca să elimine amonia din corp.
- Antioxidanții conținuți de pepenele roșu ajută la reducerea severității astmului bronșic, a cancerului de colon, a afecțiunilor de cord, a artritei reumatoide și a cancerului de prostată.
- Pepenele roșu conține multă tiamină, potasiu și magnesiu, minerale care ne protejează de așa de multe afecțiuni.
- Pepenele rosu nu are strop de grasime dar ajuta productia de energie si protejeaza impotriva degenerarilor celulare.
Ultimele cercetări despre elementele nutriționale conținute de pepenele roșu și beneficiile aduse de acesta vă pot surprinde. Se pare că acest deliciu al verii ajută în mai multe feluri. Dintre aminoacizii conținuți, unii au un rol deosebit de important în diviziunea celulară, cicatrizarea rănilor și indepărtarea amoniacului din organism. Cercetătorii desfășoară în prezent studii pentru a demonstra că substanțele din pepenele roșu pot ajuta la obținerea unui tratament pentru presiunea arterială ridicată, gradul ridicat al nivelului glucozei si complicatiile vasculare. Persoanele care au un nivel scăzut de potasiu pot experimenta cârcei sau crampe musculare. Două cești de pepene au puțin sub 10 procente din doza zilnică recomandată de potasiu. Mâncați cu încredere pepene roșu, el vă este un prieten care vă ajută pe multiple planuri. Să nu uităm că tot el vă poate ajuta să vă răcoriți pe căldură, consumând în acelați timp un desert delicios care va ajuta și la menținerea unei sănătăți de invidiat. În luna august se culeg unele dintre cele mai preţioase leacuri verzi: afinul, anasonul, ghinţura, angelica, tătăneasa, coada-racului.
Afinele, leacul pentru diabet
Fructele afinului se culeg în august, iar frunzele până în octombrie. O porţie de afine valorează cât trei-patru casete cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele A, E, F, PP şi B (B1 şi B2) conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat, deoarece sunt în formula naturală. Ca acţiune terapeutică, aceste fructe-medicament au un efect neobişnuit de puternic. Fructul proaspăt de afin, dar mai ales cel uscat, ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei şi la regenerarea purpurei retinei, creşte sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecţiile din intestin, dilată uşor vasele coronare, protejează organismul contra radioactivităţii.
Deoarece scade glicemia, e foarte indicat diabeticilor. Iată în ce afecţiuni se folosesc cu succes fructele de afin: ateroscleroză cerebrală, tulburări de circulaţie encefalică, diaree, enterocolită de fermenţie. Făcând o cură de afine proaspete de 300-500 grame zilnic, sub formă de pulbere sau de ceai, afinele vindecă oxiuroza, infecţiile urinare, tulburări ale vârstei a treia, arterite ale membrelor inferioare, sechele după infarct, coronarite, candidoza bucală şi digestivă, tulburări produse de folosirea antibioticelor, faringite, stomatite, afte, gută, calculoză renală.
Corina Simionescu Hudgens – Medic terapeut – Norwich/Anglia