Franța nu exclude o reînchidere a frontierei sale cu Spania

Premierul francez Jean Castex nu exclude o nouă închidere a frontierei țării sale cu Spania din cauza unei recrudescențe a epidemiei de COVID-19 în Catalonia, oficialiul francez făcând acest anunț în timpul unei vizite efectuate în departamentul  Pyrenees-Orientales (sud-vest), sâmbătă, 18 iulie, informează AFP.

”Noi supraveghem situaţia foarte atent, în particular aici, întrucât este un subiect real despre care trebuie să avem discuţii şi cu autorităţile spaniole”, a afirmat Castex, răspunzând unei întrebări privind situaţia sanitară în Spania şi o eventuală închidere a frontierei.

Autoritățile spaniole le-au recomandat celor 4 milioane de locuitori ai metropolei Barcelona să ”rămână acasă”, cu excepția situațiilor urgente. Recomandarea vine în contextul în care numărul îmbolnăvirilor a crescut.

Graniţa dintre Franţa şi Spania a fost redeschisă la 21 iunie, după aproape trei luni de izolare strictă în Spania pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Spania este una dintre cele mai afectat țări din Uniunea Europeană de COVID-19, care a cauzat decesul a peste 28.000 de persoane.

Într-un gest de solidaritate, liderii instituțiilor UE – președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European David Sassoli, președintele Consiliului European Charles Michel – dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au adus un omagiu victimelor epidemiei de COVID-19 în cadrul ceremoniei comemorative prezidată de regele Spaniei Felipe al VI-lea, eveniment desfășurat la Madrid.