Forumul presei românești nord-americane 2012

Chicago, IL: Weekend-ul trecut a avut loc cea de-a 3-a ediție a forumului presei românești din SUA și Canada. Evenimentul a fost organizat de către NARPA (North American Romanian Press Association). Printre cei prezenți s-au numarat jurnaliști din mass-media româno-americană precum: Miorița USA, Gândacul de Colorado, Tribuna Româneasca, Curentul Internațional, Romanian Television Network, Radio Diaspora Online și Jaams Media. Din România au luat parte la eveniment și câțiva reprezentanți ai ProTv Internațional. Ziariștii români veniți din diferite zone ale continentului nord american, ajunși încă din ziua de vineri la Chicago, au avut parte de o întâlnire cu colegii lor ziariști de la prestigiosul ziar american Chicago Tribune. Ziariștii români au asistat la una din ședințele de redacție a ediției de weekend a publicației americane, aceștia având ocazia de a afla în premieră știrile care urmau să fie selectate și publicate pe prima pagină.

Ulterior, ziariștii români au purtat discuții pe diverse teme cu colegii lor americani. În cursul zilei de sâmbătă dimineața, o parte din ziariști au participat alături de alți lideri de organizații din comunitate, la o întâlnire cu secretarul de stat Natalia Elena Intotero, noul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României. Aceasta a fost însoțită la Chicago de Daniela Frățilă, o altă reprezentantă a departamentului, iar întâlnirea a avut loc la sediul consulatului român din Chicago, în prezența domnului consul Lucian Leuștean. În cursul după-amiezii, ziariștii români s-au întâlnit la Romanian Heritage Center, în sala de conferințe pusă la dispoziție prin amabilitatea celor de la American Flooring, pentru a discuta diverse teme de interes pentru mass-media româno-americană. Atât festivalul, cât și întâlnirea jurnaliștilor a fost mediatizată în presa locală americană prin discuții și interviuri oferite unor jurnaliști americani prezenți la eveniment. Jurnaliștii prezenți au avut totodată ocazia să îl întâlnească și pe John D’Amico un reprezentant în congresul statului Illinois.

Pentru început, a fost făcută o scurtă trecere în revistă a activităților la care NARPA a participat în anul calendaristic 2011-2012. Printre cele mai importante evenimente în care asociația jurnaliștilor a fost implicată se numără: lansarea la Chicago a cărții „Portrete din Cioburi” de Ligia Seman; participarea în cadrul maratonului de la Chicago; participarea la Forumul Românilor de Pretutindeni de la București; participarea la salonul internațional Auto de la Chicago; întâlnirea cu Victor Ponta aflat în vizită la Chicago; participarea la turneul de tenis caritabil al organizației „Sf. Paraschieva” Chicago; prezența la conferința internațională „ Crossing Boundaries în Culture and Communication” de la București; participarea la summit-ul NATO de la Chicago și întâlnirea cu delegația României prezentă la eveniment și la întâlnirea cu comunitatea; participarea la petrecerea organizată de primăria orașului Chicago și întâlnirea cu primarul Rahm Emanuel; promovarea în calitate de parteneri media a unor evenimente comunitare românești din SUA și Canada. Printre punctele cele mai dezbătute în cadrul întâlnirii a fost și acela cu privire la relatarea trunchiată și distorsionată de către mass-media din România a unor evenimente pretrecute în Statele Unite. S-a evidențiat necesitatea ca presa românească din SUA, să dea replică la ceea ce se publică distorsionat în presa de la București, în special la subiecte care reflectă în mod dezavantajos imaginea comunității.

S-a subliniat faptul că cei din țară ar trebui să știe că în America există presa de limbă română și că ar fi de preferat ca ei să contacteze jurnaliștii româno-americani pentru a le cere părerea, legat de subiectele abordate. „Nu mă interesează că e PDL sau PSD la guvernare, ci mă interesează ce se întâmplă în România. Ca și jurnalist mă interesează perspectiva lor – a politicienilor – și punctul lor de vedere despre România”, a declarat Petru Amarei președintele televiziunii Românești din Chicago. Am fost catalogat că simpatizes cu PSD-ul dacă am luat un interviu lui Ponta, dar pe mine m-a interesat doar să ofer audienței și o altă perspectivă.” Punctul cel mai așteptat de pe agenda întâlnirii a fost citirea listei cu numele jurnaliștilor câștigători la concursul organizat de asociație, prin care s-au premiat cele mai bune articole din presa românească din SUA și Canada. Premiile din acest an au fost oferite cu sprijin și din partea Smart People Foundation din California. Juriul format din jurnaliștii: Daniela Soros – Romanian Global News, Simona Constantin-Radio Romania Internațional, și Vlad Teodorescu – Evenimentul Zilei au decis în urma notelor acordate, următorii câștigători:

Reportaj:

1. Adevărata poveste a familiei von Trapp din Sunetul Muzicii de Letiția Militaru – ziarul Zig-Zag Român-Canadian.

1.Eroii de lângă noi: O familie din Brașov are patru copii în armata SUA de Simona Botezan – ziarul Miorița USA.

2. Vă rugăm, linişte! Sare Iolanda Balaş! Povestea Iolandei Balaş-Soter înseamnă o adevărată lecţie de viaţă” – de Mădălina Corbeanu – ziarul Acasă

3. Stellwagen Bank National Marine Sanctuary – de Simona Botezan – ziarul Miorița USA

Cultură

1. Munții Apuseni și meșteșugul cărăuciei – de Nicholas Buda – ziarul Gandacul de Colorado

2. Străini în noapte, cu Florin Piersic şi Medeea Marinescu Prinţul şi tânăra Meryl Streep – de Dan Micu – ziarul Acasă

3. Prietenii mei, indienii abenaki… de Vania Atudorei – ziarul Zig-Zag Român-Canadian

Editorial

1. Patimi și săptămâna luminată – de Grigore Culian – ziarul New York Magazin

2. Diaspora și ciuma portocalie – de Kasandra Kalmann Năsăudean – ziarul Gândacul de   Colorado

3. Iarna pe uliţa îngheţată a reformelor – de Mihai Manolache – ziarul Acasă

Interviu

1.Dumitru-Dorin Prunariu -”Gagarin” de Romania! de Viorel Vintilă – ziarul Gândacul de Colorado

2.Ghiţă Mureşan: “În America continuu să mă maturizez în fiecare zi” – de Ciprian Rus – ziarul Gândacul de Colorado

3.Oameni de lângă noi Călin Ionescu – din Toronto, la B&B în Costa Rica – de Dan Micu – ziarul Acasă

Un material de Marian Petruța – Chicago