Cei care vor să ajungă în Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) nu mai au prea mult timp la dispoziţie să se înscrie la concursul organizat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru că perioada de depunere a dosarelor se încheie la data de 15 iunie 2020. Candidaţii vor da examene la engleză, legislaţie şi tactică militară de specialitate, dar vor trece şi printr-o selectivă probă fizică, relatează adevarul.ro.
Sunt disponibile 60 de locuri, iar acestea sunt repartizate astfel: 20 de locuri la specialitatea Forţe Speciale şi 40 de locuri la specialitatea Paraşutişti – Comando. Pentru ultima specialitate pot candida şi civili din afara şi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Responsabilii MApN au finalizat şi metodologia de concurs. Concret, selecţia iniţială este compusă din examen psihologic, control medical, probe de aptitudini şi interviu de evaluare finală. Cei care trec de aceste teste vor ajunge la concursul propriu-zis. Acesta va cuprinde, în primul rând, o probă eliminatorie în care vor fi verificate cunoştinţele de limba engleză ale candidaţilor.
Candidații vor avea un test de vorbire, dar şi unul scris pentru verificarea elementelor de gramatică şi vocabular. O astfel de abilitate este considerată vitală de Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale deoarece, în general, în teatrele de operaţii, militarii FOS luptă alături de colegii aliaţi, iar engleza este limba folosită de aceşti ofiţeri de elită.
O altă probă eliminatorie este cea de educaţie fizică militară care cuprinde 4 subprobe ce se desfăşoară într-un interval de timp, care de regulă, nu va depăşi 60 de minute. Astfel, capacitatea de efort a candidaţilor este verificată riguros. „Subprobele din cadrul evaluării capacităţii la efort fizic se vor desfăşura, pe cât posibil, în aceeaşi zi, într-un interval cât mai scurt, menţinând pauzele la minimul posibil”, se arată în metodologia de concurs.
Cei care vor să ajungă luptători FOS vor trebui să facă, în mod ideal, în câte două minute, 20 de tracţiuni la bară fixă, 75 de flotări şi tot atâtea abdomene. Apoi, cadidaţii vor avea o probă de alergare pe o distanţă de 3.000 de metri în care timpul optim înregistrat trebuie să fie de 11,15 minute.
În fine, candidaţii vor trece şi prin proba teoretică în care vor avea de răspuns unor întrebări legate de legislaţia militară, dar vor fi chestionaţi şi pe tema modului în care acţionează Forţele pentru Operaţii Speciale din NATO. Bibliografia cuprinde aici şi manuale operaţionale americane şi aliate.
Articol integral, AICI.
Sursa foto: FOS