Fondurile pentru investiţii, alocate ţărilor bogate din UE în detrimentul Europei de Est

 

27000-de-euro

Aproape toate fondurile oferite până acum prin planul de investiţii de 315 miliarde de euro elaborat de Uniunea Europeană au fost alocate celor mai bogate 15 state membre UE, în primul rând Italiei, Spaniei şi Marii Britanii, în detrimentul ţărilor estice, relevă un raport al BEI citat de Reuters.

Conform raportului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Italia, Spania şi Marea Britanie au beneficiat cel mai mult de finanţarea proiectelor în infrastructură şi inovaţie. Cetăţenii Marii Britanii au decis în iunie ieşirea din Uniunea Europeană.

Planul de investiţii, lansat la jumătatea anului 2015, are rolul de a atrage fonduri private pentru finanţări, părţile cele mai riscante fiind acoperite prin Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), folosindu-se 21 de miliarde de euro din bugetul public.

Până la sfârşitul lunii iunie 2016, într-un an de la implementarea planului care se va încheia în 2018, au fost făcute investiţii de 104,75 de miliarde de euro din totalul de 315 miliarde de euro, a comunicat Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), într-un raport de evaluare obţinut de agenţia Reuters.

„Dacă tendinţa continuă şi dacă strategia FEIS în privinţa noilor produse şi a noilor forme de cooperare se concretizează cum este plănuit, este de aşteptat ca ţinta de investiţii să fie atinsă (…)”, precizează raportul.

Cu toate acestea, BEI exprimă preocupare că cele mai multe investiţii FEIS au fost efectuate în 15 cele mai bogate ţări membre UE, în detrimentul celorlalte 13 ţări mai sărace.

„Este îngrijorător că portofoliul agregat al FEIS se concentrează preponderent (92%) în zona UE15, neglijând zona UE13 (8%)”, precizează raportul BEI.

„Acest lucru este problematic, dat fiind că regiunile care sunt cel mai slab dezvoltate în Europa sunt în zona UE13, în ţări central şi est-europene”, precizează raportul.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.