Festivalul „Zilele Filmului Românesc” va fi itinerat în cinci orașe din Spania

Festivalul „Zilele Filmului Românesc”, ce prezintă publicului spaniol cele mai recente și apreciate pelicule românești și care a devenit deja o tradiție la Madrid, va fi itinerat, în perioada 20 februarie – 6 iunie, în cinci orașe: Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Oviedo și San Crisóbal de La Laguna, Tenerife. De-a lungul a cinci luni vor avea loc peste 40 de proiecții ale filmelor prezentate în luna noiembrie în premieră la Madrid: Fixeur (r. Adrian Sitaru), Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Breaking News (r. Iulia Rugină), Afacerea Est (r. Igor Cobileanski) și Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă), precizează ICR într-un comunicat.

Pe lângă cele cinci filme menționate, în Oviedo și Valencia vor fi difuzate Sieranevada (r. Cristi Puiu) și Ana, mon amour (r. Călin Peter Netzer), pelicule ce au fost distribuite în cinematografele spaniole în 2017 cu colaborarea Institutului Cultural Român de la Madrid.

Acest tur de forță cinematografic va fi inaugurat, ca și la Madrid, cu lungmetrajul Fixeur, ce a fost selectat să reprezinte România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, în data de 20 februarie la Cinemateca Cataloniei din Barcelona. Adrian Sitaru revine în programarea Zilelor Filmului Românesc cu Fixeur, o peliculă despre limitele jurnalismului și abuzul pe care acesta îl poate exercita asupra persoanelor vulnerabile, chiar și când o face cu cele mai bune intenții.

În intervalul scurs între ediția precedentă și cea actuală a festivalului, filmul românesc contemporan s-a bucurat de un succes deosebit, ceea ce s-a tradus în distribuția a patru producții în circuitul cinematografelor spaniole: Bacalaureat, regia: Cristian Mungiu, Comoara, regia: Corneliu Porumboiu, Sieranevada, regia: Cristi Puiu și Ana, mon amour, regia: Călin Peter Netzer.

Un fapt inedit l-a constituit și selecția a două lungmetraje românești în Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2017: Pororoca, regizat de Constantin Popescu, avându-i ca protagoniști pe Bogdan Dumitrache și Iulia Lumânare, și Soldații. Poveste din Ferentari, realizat de Ivana Mladenovic, după un roman și scenariu de Adrian Șchiop, care a interpretat și rolul principal alături de Vasile Pavel.

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.