Fără prejudecăţi: Singurii reporteri cu sindrom Down din Europa sunt la TVR Cluj, în România
În fiecare vineri, de la ora 17, pe TVR Cluj se difuzează, de doi ani încoace, emisiunea „Fără prejudecăţi”, din a cărei echipă de realizatori fac parte şi Raluca, Mihai şi Bogdan, trei tineri cu sindrom Down. Toţi trei sunt reporteri. Sunt singurii reporteri cu sindrom Down din toată Europa. În luna decembrie 2016, echipa emisiunii a fost premiată cu distincţia „Global Award for Good Practices in the Employment of Persons with Disabilities” (Modele de bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilităţi), din partea Secretariatului de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia. Distincţia a fost acordată în cadrul unei ceremonii la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York, pe 2 decembrie – Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Câţiva membri ai echipei au participat la ceremonie, iar printre ei s-a aflat şi Mihai Arsenie, unul din cei trei reporteri cu sindrom Down de la TVR Cluj.
O parte a echipei de realizatori ai emisiunii „Fără prejudecăţi”, la New York, după primirea distincţiei (sursa foto: Facebook/Fără prejudecăţi)
„Prin acest premiu, emisiunea Fără Prejudecăţi este recunoscută public ca iniţiativă de succes, ca exemplu pozitiv de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi și devine, astfel, un punct de referinţă pentru alte companii şi organizaţii la nivel mondial”, arată un comunicat al TVR Cluj, singura instituţie media din Europa care are ca angajaţi reporteri cu sindrom Down. În 2015, emisiunea a primit unul dintre cele trei premii acordate de către Down Syndrome International pentru acţiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilităţi. Totul a pornit de la o idee ce i-a aparţinut lui Ovidiu Damian (de la TVR Cluj), un om cu îndelungată experienţă în domeniul activităţii cu persoane cu nevoi speciale, prin munca sa în cadrul Asociaţiei Hans Spalinger (AHS) din Cluj-Napoca. Ideea i-a venit când a descoperit, pe Facebook, o fotografie cu Fernanda Honorato, singurul reporter cu sindrom Down din lume (la acel moment), de la TV Brasil.
„Eu lucrez de 12 ani în diverse proiecte cu persoane cu dizabilităţi, sunt membru fondator al AHS, sunt psiholog, ca formare şi am o experienţă vastă în domeniul serviciilor sociale. În 2014, AHS a împlinit zece ani şi am început să facem acţiuni dedicate, deschise comunităţii, pentru că, deşi consider că persoanele cu nevoi speciale trebuie să se bucure de ajutorul comunităţii, asta nu înseamnă că ele nu sunt resurse extrem de importante pentru comunitate şi nu pot face, la rândul lor, lucruri pentru ceilalţi membri ai comunităţii. Când am văzut fotografia cu Fernanda, mi-am spus: Ce chestie tare! Oare când vom vedea şi în România aşa ceva? Şi, pentru că pe mine mă irită atitudinea de tipul „în alte ţări se poate, dar la noi nu”, am zis de ce să stau să mă întreb „oare când”? Hai să scriu un proiect!”. A pus pe hârtie câteva idei, a vorbit cu conducerea TVR Cluj şi „aşa ne-am trezit lucrând la proiect, am pornit să căutăm reporteri şi am ajuns la Centrul Raluca – DownCER (unul dintre puţinele dedicate adulţilor cu sindrom Down din Cluj). Ne trebuia un tânăr pentru a fi reporter. Nu am găsit unul, am găsit trei, fiecare cu personalitatea lui şi i-am luat pe toţi trei. Apoi… brusc, toate resursele au apărut de nicăieri: oameni, timp, tot. Noi am discutat în august (2014 – n.a.) de proiect şi în 1 septembrie am filmat pilotul emisiunii. Lucrurile s-au aliniat şi au mers foarte bine”, declara Ovidiu în urmă cu doi ani, când ne-am întâlnit pentru un interviu.
Astfel au ajuns Raluca Avram, Mihai Arsenie şi Bogdan Cristea (foto medalion) să devină reporteri ai emisiunii „Fără prejudecăţi”, o emisiune care merge peste tot pe unde sunt oameni cu nevoi speciale şi iniţiative dedicate lor, prea puţin cunoscute publicului, pentru a spune aceste poveşti impresionante. Pentru că nimeni nu a vrut ca acest proiect să fie doar unul de imagine, cei trei reporteri cu sindrom Down lucrează inclusiv cu un terapeut – specialistul AHS Carmina Bedreagă – care îi ajută în dezvoltarea personală, securizare emoţională şi logopedie. De asemenea, ei au fost mereu instruiţi şi pe partea de tehnică tv: de la cum se ţine microfonul, la cum se priveşte la cameră ori cum se relaţionează cu invitaţii. „Obiectivul principal ţintit prin această emisiune este să schimbăm mentalitatea oamenilor”, spunea Ovidiu la debutul proiectului.
Doi ani mai târziu, se pare că obiectivul a fost atins, mai ales că emisiunea nu s-a concentrat doar pe cazuri ori iniţiative din judeţul Cluj, ci a mers peste tot în ţară unde era vorba de proiecte pentru persoane cu nevoi speciale. Iar implicarea celor trei tineri cu sindrom Down în munca pe care o fac este directă şi foarte mare: „Când filmăm, când au de luat interviuri, vin ei cu întrebări pregătite, au subiecte pe care ar vrea să le abordeze, uneori le negociem, ca să amânăm, spre exemplu, un subiect neperisabil în favoarea unuia de actualitate. Şi sunt înţelegători, acceptă argumentele, dar ne reamintesc că vor să facem şi subiectul propus de ei. Sunt foarte dedicaţi, entuziaşti şi nu obosesc – de fapt, obosesc, dar asta nu îi face să spună că nu mai pot, dimpotrivă. Dorm în maşină, în drum spre casă, după filmări, dar niciodată nu spun că nu mai pot!”, povesteşte Ovidiu.
Emisiunea a demarat ca un „salt în necunoscut”, cu foarte multă încredere şi mult optimism, iar evoluţia ei este o continuă provocare şi surpriză chiar pentru realizatori. Îndrăznesc mult şi nu se tem de eşec. De fapt, eşecul nu există. Ceea ce fac ei este unic, nu are termen de comparaţie în Europa, aşa că, pe măsură ce evoluează, ating noi şi noi culmi. Mihai Arsenie a fost primul care a avut o intervenţie în direct, în emisiune. Iar acum este cel care şi-a reprezentat colegii şi emisiunea la ONU. Familiile celor trei tineri au fost de la început foarte încântate de proiect şi au oferit sprijinul necesar pentru ca lucrurile să meargă bine. La fel şi oamenii din televiziunea de la Cluj – obişnuiţi să lucreze repede, sub presiune, dar extrem de răbdători cu cei trei tineri şi dedicaţi proiectului. „Noi am avut încredere în ei şi curajul să îndrăznim”, mărturisea Ovidiu. „De ce să ne oprim la un nivel sau altul? Limitarea nu este a lor, este a noastră! Noi punem eticheta asta, spunând că ei nu pot, nu ştiu, nu înţeleg. Noi impunem limitarea”, consideră realizatorul de televiziune.
Mihai Arsenie, reporter al emisiunii „Fără prejudecăţi” (unul dintre cei trei reporteri cu sindrom Down) (sursa foto: Facebook/Fără prejudecăţi)
Cu Raluca (28 de ani), Mihai (30 de ani) şi Bogdan (34 de ani) am stat de vorb acum doi ani, la Centrul Raluca din Cluj-Napoca, unde sunt implicaţi în diverse activităţi alături de alţi tineri cu sindrom Down. Le place munca de reporteri, le place să ia interviuri, să gândească întrebări pentru interviuri. „Mă bucur că avem ocazia să arătăm lumii că putem şi dorim să facem asta”, mărturisea Raluca. Emisiunea la a cărei realizare contribuie şi ei a pornit ca un experiment, în urmă cu doi ani, dar a ajuns o constantă în programul televiziunii regionale clujene (şi al celei naţionale, fiind difuzată vinera de la ora 18 pe programul TVR 3). Infomaţii şi detalii despre emisiune, subiecte şi echipă sunt disponibile şi pe contul de Facebook Fără prejudecăți – TVR Cluj. „Fără prejudecăţi este în primul rând o comunitate: un spaţiu de întâlnire al oamenilor care ştiu că speranţa, acceptarea şi încrederea sunt mai puternice decât orice diagnostic. Credem că persoanele cu dizabilităţi merită să fie pe deplin integrate în societate, ca un drept firesc al lor. (…) Miza acestui demers este de a schimba mentalităţi şi de a arăta că tinerii cu dizabilităţi pot fi resurse pentru comunitate, pot fi integraţi în societate şi pot fi utili, lucrând alături de cei din jur”.
Material realizat de Camelia Jula, autor al articolului „Raluca, Mihai şi Bogdan. Singurii reporteri cu sindrom Down din Europa, la TVR Cluj”, publicat în decembrie 2014 pe platforma independentă Think Outside the Box (totb.ro)
Nota redacției:
Articol publicat în ediția tipărită Occidentul românesc/ ianuarie 2017.
Autor: Camelia Jula – Editor in chief/ Occidentul românesc