Extindere istorică – Aeroportul Barajas își mărește capacitatea pentru 90 de milioane de turiști și devine cel mai mare din UE

96

Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a făcut un anunț important vineri, în cadrul vizitei sale la Târgul Internațional de Turism (Fitur). Guvernul are în plan să demareze în curând o nouă etapă de extindere a Aeroportului Adolfo Suárez-Madrid Barajas, cu lucrări estimate la peste 2.400 de milioane de euro. Această investiție urmărește atingerea unei capacități de 90 de milioane de pasageri până în 2031.

Deși Aeroportul Adolfo Suárez-Madrid Barajas este cel mai mare din Spania, creșterea semnificativă a turismului îl apropie de capacitatea sa maximă. Prin această extindere, Guvernul își propune să transforme aeroportul madrilen, administrat de Aena, în cel mai mare din Uniunea Europeană. Dat fiind faptul că Madrid reprezintă un nod natural de conexiune aeriană între Europa și America, se dorește capitalizarea în continuare a acestei poziții privilegiate în contextul unei creșteri semnificative a turismului la nivel global.

Cu toate că detalii specifice despre proiectul de extindere au fost puțin divulgate de către președintele Guvernului, informații anterior publicate în noiembrie dezvăluie că o asociație temporară de firme, formată din Ayesa Ingeniería și biroul de arhitectură Estudio Lamela, a fost selectată pentru elaborarea proiectului de extindere a terminalelor 4 și 4 satelit, cu o estimare de buget de 1.700 de milioane de euro.

Estudio Lamela nu este doar unul dintre partenerii implicați în proiectarea originală a Terminalului 4, inaugurat în 2006 și semnat și de arhitectul britanic Richard Rogers. Acest birou condus de Carlos Lamela este și responsabil, în colaborare cu Ayesa, de elaborarea unui alt proiect major pentru Aeroportul Barajas în următorii ani. Acesta vizează unirea terminalelor existente 1, 2 și 3, cele mai vechi din complex, printr-un edificiu cu acces unic (în prezent se poate ajunge separat cu mașina la oricare dintre cele trei, dar porțile de îmbarcare sunt interconectate). Pentru această ultimă infrastructură, investiția necesară este estimată la aproximativ 700 de milioane de euro. Prin cumul, aceste proiecte aduc la o valoare totală de 2.400 de milioane de euro, așa cum a anunțat președintele Sánchez la Fitur.

Deși estimările anterioare privind extinderea plasau capacitatea Aeroportului Madrid sub cifra anunțată de Sánchez (90 de milioane de pasageri), atingerea acestui prag l-ar poziționa pe Barajas ca cea mai mare facilitate aeriană din Europa. Înainte de pandemie, cele mai aglomerate aeroporturi din continent, Heathrow din Londra și Charles de Gaulle din Paris, aveau aproximativ 80 de milioane de pasageri anual. Ministerul Transporturilor a indicat, la solicitarea publicației El País, că detalii concrete despre proiect vor fi dezvăluite într-o prezentare programată „în următoarele zile”, marcând prima prezentare comprehensivă a tuturor proiectelor planificate pentru Aeroportul Madrid „în mod global”.

Aeroportul Adolfo Suárez-Madrid Barajas a înregistrat trecerea a peste 60 de milioane de pasageri anul trecut, depășind El Prat (Barcelona), cu aproape 50 de milioane, și Palma de Mallorca, cu peste 31 de milioane. În total, rețeaua Aena, companie cu capital majoritar public ce administrează aproape toate aeroporturile din Spania, a înregistrat la nivel național 283 de milioane de pasageri în anul precedent, conform El País.

Conform estimărilor Guvernului, Spania a depășit în 2023 recordul de sosiri a turiștilor străini, cu un total de 84 de milioane. Dacă această cifră se confirmă odată cu publicarea statisticilor oficiale și dacă previziunile guvernului francez se adeveresc (între 78 și 82 de milioane de turiști internaționali în Franța anul trecut), Spania ar putea ocupa poziția de cea mai vizitată țară din lume.

În decada anterioară, țara s-a situat constant în primele trei poziții, alături de Franța și SUA, însă niciodată nu a ocupat prima poziție. În prezent, datorită unei redresări mai rapide a pandemiei comparativ cu competitorii săi, acest obiectiv pare realizabil. Marile aeroporturi, având Barajas în frunte, joacă un rol esențial în strategia sectorului turistic spaniol de a diversifica sosirea turiștilor (adică atragerea unui număr mai mare de vizitatori din afara Europei) și de a aduce călători cu o putere de cumpărare mai ridicată.

Sursa foto: elconfidencial.com