Expoziție itinerată de cămăși românești cusute după modele vechi, în cadrul proiectului „IA-Aidoma”
Asociația „Acasă” din Zaragoza în colaborare cu Consulatul României la Zaragoza și cu Asociația „Semne Cusute” din București au organizat o expoziție de cămăși tradiționale românești, intitulată „IA-AIDOMA 2018” pentru a deschide și marca, astfel, Anul Centenar al Marii Uniri.
Proiectul „IA-AIDOMA” reprezintă o acțiune de recuperare de patrimoniu, bazat pe voluntariat și studiu aprofundat. Acest proiect și-a propus „aducerea acasă” a cămășilor românești de secol XIX, aflate în prezent în colecțiile celor mai prestigioase muzee din lume: The Metropolitan Museum of Art, Muzeul de Textile din Toronto (Textile Museum of Canada), Horniman Museum and Gardens din Marea Britanie, Muzeul de Textile și Arte Decorative din Lyon, Muzeele Etnografice din Geneva, Cernăuți și Sankt Petersburg.
Plecând de la fotografiile găsite pe site-urile acestor muzee și de la fotografii alb-negru publicate în perioada interbelică, doamnele din grupul „Semne Cusute în Acțiune” au cusut replici aidoma ale cămășilor românești înstrăinate. În spatele acestei acțiuni a stat o cercetare continuă, care să asigure faptul că aceste cămăși sunt cusute pe materiale ce erau utilizate în secolul trecut și să fie realizate cu tehnici de cusut declarate ca ieșite din uz, ce au fost recuperate și readuse în actualitate.
Proiectul s-a concretizat într-o expoziție itinerantă care cuprinde în acest moment 43 de cămăși. Expoziția a fost găzduită pe rând de Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Palatului Culturii din Iași, Muzeul Etnografic din Botoșani, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava și Muzeul Astra din Sibiu.
La Zaragoza expoziția e compusă din 40 de cămăși ce sunt expuse publicului larg la Camera de Comerț și Industrie (Pº Isabel la Católica nº2), în perioada 19 ianuarie – 24 februarie 2018, de luni până joi între orele 10:00 – 14:00, respectiv 16:30 – 18:00, iar vinerea de la 10:00 la 16:00. Totodată, expoziția este deschisă și în zilele de sâmbătă – 3 și 24 februarie. Tot atunci, sunt organizate ateliere de creație de semne cusute pentru cei care doresc să trăiască pe viu această experiență a coaserii propriei ii.
Astfel, în data de 3 februarie se organizează o Șezătoare – Zaragoza coase IE, activitate ce se dorește a fi o punte între românii din Zaragoza și restul comunităților, iar pe 24 februarie va avea loc un Atelier de Mărțișoare Cusute, sărbătorind în același timp două mari evenimente – Dragobetele și Mărțișorul. Activitățile sunt adresate publicului larg, de orice vârstă, indiferent de naționalitate.
Foto: Raluca Caranfil