,,Noi vrem să ne unim cu țara!” se auzeau voci puternice în toate zonele patriei. Și visul s-a împlinit. Era România dodoloață! ,,Noi vrem să ne unim cu țara!” se aud și acum vocile unor copii minunați, unii dintre aceștia născuți departe de România, dar fluturând cu mândrie drapelul patriei. Este mica Românie din diaspora care (re)descoperă frumusețile patriei, își cunosc sorgintea, își vorbesc limba și sunt uimiți de cât de frumoasă este țara noastră. Este vorba despre elevii cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din San Pedro del Piatar, Los Alcazares, Pilar de la Horadada și Torrevieja, care au dorit să ajungă la Alba-Iulia și să se unească cu țara!
În acest context, la 2 decembrie 2022, elevi ai cursului LCCR și cei ai Școlii de sfârșit de săptămână ai asociației ACORAMAR, alături de părinții lor, toți îmbrăcați în costume populare, îndrumați de către doamnele lor profesoare, Ionela Dojană și Lucica Loliceru, „s-au unit în cuget și-n simțiri” cu România pentru a celebra Marea Unire, sărbătorind astfel, Ziua Națională a României și prin intermediul aplicației Zoom, împreună cu elevi, studenți și masteranzi din România, din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere România, sub îndrumarea doamnelor profesoare, Conf. univ. dr. Delia Suiogan, Lector univ. dr. Natalia Lazar și Daniela Constanța Sîrbu, profesor de Istorie de la Școala Gimnazială ,,Vasile Cârlova” din Târgoviște.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația ACORAMAR – Asociația Hispano-Română, „O Inimă, Două Mări” din San Pedro del Pinatar, regiunea Murcia din Spania, în colaborare cu Primăria din San Pedro del Pinatar, Institutul Limbii Române din București, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Asociația ASESTERMUR Murcia, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere România, membră a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Asociația culturală Filo-Elenă „Eleftheria” din Brăila și Școala Gimnazială „Vasile Cârlova” din Târgoviște, județul Dâmbovița.
La acest eveniment au luat parte atât elevi, părinți și profesori din localitățile amintite, cât și oficialități ale României în Spania, precum domnul Robert-Claudiu Hellvig, Consul General al României la Almeria; domnul Jose David Perez Perez, Consul Onorific al României la Murcia; Visitación Martínez Martínez, primar al localității San Pedro del Pinatar însoțită de către doamna Funesata Garcia și doamna Silvia Egea; doamna avocat Veronica Ene din Murcia, invitați care au adresat câteva cuvinte participanților la eveniment, subliniind totodată importanța păstrării legăturii cu țara, cu rădăcinile ei, necesitatea cunoașterii și vorbirii limbii materne, dar amintind și despre prezervarea frumoaselor obiceiuri și tradiții strămoșești.
La manifestare au mai participat, doamna Luminița Pigui, Președinta ASESTERMUR din Murcia, doamna Lucica Loliceru, profesor LCCR în Torrevieja (program artistic cu elevii) și doamna Mariana Badea, cântăreață, precumși profesori, directori ai școlilor unde se desfășoară cursurile LCCR, elevii LCCR și ai Școlii de sfârșit de săptămână ai ACORAMAR, grupurile de dansuri tradiționale Românașii și Flori de Românie ACORAMAR.
Prin Zoom au participat la eveniment Conf. univ. dr. Delia Suiogan, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, reprezentanți ai Centrul Universitar Nord din Baia Mare și a Facultății de Litere, membră a Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Lector univ. dr. Natalia Lazar din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca, Claudiu Vlad, student și reprezentant al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ,,Arboroasa”, Laura Haraga, etnolog-formator, Asociația culturală Filo-Elenă „Eleftheria” din Brăila, Daniela Contanța Sîrbu, profesor de Istorie, Școala Gimnazială „Vasile Cârlova” din Târgoviște, județul Dâmbovița, Maria Casandra Hauși, artistă de muzică tradițională, Măriuca Verdeș, Școala Rădăcinilor Străbune, doamna Alexandra Pop, cântăreață și fostă elevă LCCR, studenți și masteranzi de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, Domeniul Studii culturale.
Sponsori: doamna Veronica Ene, avocat; domnul Marius Liviu Dojană, traducător; Produse Românești Alex, San Pedro del Pinatar; Fashion by Alexandra, San Pedro del Pinatar; Carniceria Minimarket din San Pedro del Pinatar.
În programul artistic prezentat, elevii au intonat Imnul Național al României, au recitat poezii despre țară în limba română, au interpretat vocal și instrumental cântece la chitară. Elevul Cristian Bănuț a prezentat o suită de dansuri populare, realizate de către grupurile de dans Românașii și Flori de Românie ai ACORAMAR. Elevii au prezentat materiale încântătoare despre patria noastră, obiceiuri, gastronomie, clădiri și obiective importante de vizitat, în expoziția, „Țara mea, un colț de Rai”!, prezentată în holul Bibliotecii de la Casa de Cultură din San Pedro del Pinatar, unde s-a desfășurat evenimentul, iar la final au interpretat împreună cântece patriotice și colinde.
Ținem să mulțumim încă o dată și pe această cale, oficialităților care ne-au onorat cu prezența la acest eveniment, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Limbii Române pentru sprijinul acordat, elevilor participanți dar și părinților, acești „eroi” adevărați din spatele copiilor, care ne-au fost alături și ne-au sprijinit ca de fiecare dată la realizarea acestui eveniment, dar și în educația copiilor noștri.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, oameni inimoși din Spania și din România, pentru promovarea limbii române și a tradițiilor românești, fiindu-ne aproape și bucurându-ne cu prezența lor. Mulțumim, Occidentul Românesc!
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Mica Românie din diaspora urează Românilor de pretutindeni un călduros La mulți ani! Sărbători fericite!
Comunicat și foto: Profesor LCCR, Ionela Dojană, Președinte ACORAMAR