După doi ani de pandemie, Europa se relaxează

Tot mai multe țări europene anunță planuri pentru relaxarea restricțiilor, după doi ani de pandemie. Spania a ridicat obligativitatea purtării măştii în aer liber în timp ce numărul de cazuri de infecţii cu Covid-19 continuă să scadă semnificativ, relatează Reuters. Rata de infectare la nivel naţional s-a înjumătăţit în trei săptămâni, scăzând la 1.692 de cazuri joi, 10 februarie, de la un vârf de 3.397 de cazuri la 100.000 de locuitori pe 17 ianuarie, determinând autorităţile din întreaga ţară să reducă restricţiile.

Măştile sunt în continuare obligatorii în spaţii închise şi în transportul public, dar aproape toate regiunile din Regatul Spaniei au eliminat cerinţa de a prezenta un certificat sanitar pentru a intra în baruri şi cluburi de noapte.

Portugalia a relaxat restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital Covid-19 european, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la Covid-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez.

Italia, primul focar european, a anunțat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în exterior. Danemarca și Marea Britanie sunt țările de pe continent care au renunțat aproape integral la restricții.

Începând de joi, 27 ianuarie, în Marea Britanie purtarea măştii nu mai este obligatorie, telemunca nu mai este recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu mai este necesar un certificat sanitar. Carantina este însă obligatorie pentru persoanele confirmate ca având virusul. Nu se va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

Foto: Reuters