Europa se protejează de noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie, care a ajuns deja pe continent

S-au declanșat toate alarmele în Europa odată cu extinderea unei noi tulpini de Covid-19 în Regatul Unit cu un factor contagios ridicat – cu 70% mai mare decât originalul, motiv pentru care mai multe țări au anunțat închiderea traficului aerian cu Insulele Britanice pentru ca noua mutație să nu ajungă pe continent, însă a fost deja detectată în alte țări precum Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Africa de Sud sau Australia, precizează tourinews.es.

După cum a relatat El País, această nouă variantă de coronavirus, despre care se crede că a apărut în septembrie între Londra și Kent, este cauza a până la 62% din noile infecții înregistrate în capitala britanică.

Închiderea frontierei

Având în vedere această situație, țările europene își închid granițele pentru călătorii din Regatul Unit.

Germania: suspendarea zborurilor până la 31 decembrie.

Austria: suspendare de 24 de ore, care intră în vigoare pe 22 decembrie.

Belgia: suspendă zborurile și călătoriile cu trenul timp de cel puțin 48 de ore.

Bulgaria: suspendarea traficului aerian până la 31 ianuarie.

Franța: suspendarea oricărui tip de transport timp de 48 de ore.

Italia: Nu sunt specificate detalii.

Olanda: închiderea traficului aerian până cel puțin la 1 ianuarie.

Irlanda: Suspendarea zborurilor timp de 48 de ore.

Israel: interdicția va fi revizuită în 7 zile.

Luxemburg: suspendarea zborurilor pentru cel puțin 24 de ore.

Spania a anunțat că nu va anula zborurile din Regatul Unit până când nu va fi luată o decizie comună de către Uniunea Europeană. Ministrul de externe, Arancha González Laya, a anunțat că Spania a cerut UE un răspuns coordonat și că, dacă nu există un răspuns rapid, „va acționa în apărarea intereselor și drepturilor cetățenilor spanioli”.

Cu toate acestea, a anunțat că va crește controalele de verificare PCR în porturi și aeroporturi pentru călătorii care sosesc din Regatul Unit. Începând cu 23 noiembrie, pasagerii care sosesc în Spania din țările cu risc trebuie să efectueze un test RT-PCR sau un TMA care să susțină faptul că nu sunt infectați cu Covid-19.

Restricții în Londra și sudul țării 

Îngrijorarea cu privire la această nouă tulpină de Covid-19 este de așa natură, încât guvernul condus de Boris Johnson a decretat o alertă de nivel 4 pentru Londra și sud-estul țării, unde locuiesc 16,4 milioane de persoane. Aceasta înseamnă reluarea din nou, a unei îngrădiri dure precum cea care fusese activă în toată țara în perioada 5 noiembrie – 2 decembrie.

Locuitorii din aceste zone închise vor trebui să rămână în casele lor și vor putea ieși doar pentru cumpărături, muncă și sport. În ceea ce privește călătoriile în străinătate, toate cele care nu sunt pentru muncă sau esențiale sunt interzise. De asemenea, a fost decretată închiderea restaurantelor, barurilor, puburilor, sălilor de sport, muzeelor, galeriilor de artă, teatre, cinematografe și magazine neesențiale. Pe 30 decembrie va avea loc o revizuire a măsurilor restrictive.

Foto: tourinews.es

A consemnat: Mircea Fluieraș